Comunicate de presă Comunicate de presă

Înapoi

A doua zi a vizitei oficiale în Egipt a ministrului Ilan Laufer

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat şi Tarek Kabil, ministrul Comerțului și Industriei din R. A. Egipt au stabilit ieri, la Cairo, ca cele două ministere să continue promovarea oportunităților de investiții și extinderea schimburilor comerciale bilaterale.

 

"Companiile din cele două țări pot dezvolta proiecte pe terțe piețe, în special în țările care oferă anumite beneficii sau tratament preferențial României, ca membru deplin al Uniunii Europene sau Egiptului, în calitatea sa de membru al Ligii Arabe și al COMESA, în cadrul acordurilor existente - bilaterale, multilaterale sau regionale. Totodată, companiile trebuie încurajate să ia parte la activități promoționale, inclusiv târguri internaționale și expoziții specializate, se pot publica diversele oportunități de afaceri precum și informații de piață extinse" a declarat ministrul Laufer.

 

Din discuția celor doi demnitari, a rezultat interesul autorităților egiptene de a prelua o parte din experiența României, în crearea condițiilor pentru dezvoltarea  unui nou ecosistem de business în această țară, prin definirea oportunităților specifice pentru antreprenori (programul Start Up Nation). În acest cadru, ministrul Ilan Laufer a susținut o prezentare extinsă a elementelor de bază ale programului Start Up Nation și a rezultatelor obținute până în prezent.

 

Demnitarul egiptean a subliniat aprecierea pe care autoritățile guvernamentale din țara sa o acordă evoluției relațiilor economice bilaterale româno-egiptene din ultima perioadă, materializate prin organizarea celei de a doua sesiuni a Comitetului Mixt de Cooperare Economică (după o întrerupere de 7 ani) care s-a desfășurat la București, la sfârșitul lunii iulie a.c.

 

Ministrul român a avut o întrevedere cu Mohamed Saed El Assar, ministrul Producției Militare din R.A Egipt, care are în coordonare și capacități de producție în domenii precum echipamente electrice, produse optice, panouri energie solară, echipamente agricole și material rulant, cazane cu abur, foraj, etc, pe parcursul căreia a discutat despre potențialul și oportunitățile oferite de industria românească, urmând să fie convenite proiecte concrete de cooperare în aceste sectoare.

 

Având în vedere relațiile tradiționale bilaterale și cunoscând potențialul industrial al țării noastre, ministrul egiptean a invitat firme românești, cu expertiză în aceste domenii, pentru discuții directe cu partenerii egipteni, în vederea convenirii unor proiecte de interes comun. Cei doi miniștri au apreciat, ca un real succes, convenirea în această perioadă a unor contracte de cooperare între firme românești și companii coordonate de ministerul egiptean. Un exemplu concret, în 2017, l-a constituit cooperarea de succes dintre firme egiptene și românești în furnizarea de echipamente de specialitate pentru securizarea și creșterea eficienței funcționale a 15  puncte de lucru ale autorităților vamale egiptene, urmând ca semnarea contractului comercial să aibă loc în perioada imediat următoare. 

 

În cursul aceleiași zile, ministrul Laufer s-a întâlnit cu Ali Eissa, președintele Asociației oamenilor de afaceri egipteni. Întrevederea a fost dedicată identificării problemelor cu care se confruntă oamenii de afaceri egipteni în acțiunile comerciale și de cooperare cu partenerii din România, fiind definite soluții eficiente pentru eliminarea acestora.

 

Astăzi, 20 noiembrie 2017, se va desfășura un forum de afaceri România – Egipt organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri Egipteni, unde, din România, va participa o delegație a oamenilor de afaceri membri ai Camerei de Comerț si Industrie a Municipiului București. 

 

 

Informatii de background

 

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Egipteni este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care urmăreşte unificarea eforturilor sectorului privat de afaceri din Egipt în scopul asigurării dezvoltării economice şi sociale a ţării. Printre obiectivele sale se numără abordarea problemelor economice cu care se confruntă comunitatea de afaceri, în cadru organizat, sub forma de dialog cu autoritățile şi oficialităţile guvernamentale, valorificarea oportunităţilor de afaceri şi întărirea relaţiilor în domeniul investiţional între Egipt şi comunităţile internaţionale de afaceri.

 

Ministrul Ilan Laufer se află, în perioada 18-20 noiembrie 2017, într-o vizită oficială  în R.A Egipt unde a avut întâlniri cu oficiali guvernamentali și oameni de afaceri. Ministrul român este însoțit de ES Mihai Stuparu, ambasadorul României în R.A. Egipt și de reprezentanții Biroului de Promovare Comercial Economică de la Cairo, Mihai Burghel și George Petrușan.

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat