Comunicate de presă Comunicate de presă

Înapoi

Intensificarea relațiilor economice și comerciale româno-libiene, pe agenda de lucru a ministrului Stefan Radu Oprea

INFORMARE DE PRESĂ

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, a avut, în data de 15 februarie a.c., o întrevedere cu Mohamed Taher Siala, ministrul Afacerilor Externe al Statului Libia.

Discuțiile s-au centrat pe stadiul relaţiilor economice şi comerciale bilaterale în domenii de larg interes, precum industria petrolieră, construcţiile civile, infrastructura portuară, produsele alimentare, etc. În context, ministrul Afacerilor Externe al Statului Libia a lansat operatorilor economici români invitația de a reveni pe piaţa libiană, asigurându-i, în același timp, în legătură cu efortul oficialilor libieni pentru crearea unui climat de afaceri atractiv şi sigur.

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a subliniat importanţa valorificării la cote înalte a relaţiilor bilaterale dintre cele două state, apreciind experienţa demonstrată de companiile româneşti în cooperarea economică şi comercială cu partenerii libieni. A punctat, totodată, interesul României de a participa activ la Planul de reconstruţie a Libiei şi a asigurat delegaţia libiană despre faptul că mediul de afaceri românesc va fi informat şi sprijinit pe orice proiect ce ar putea fi implementat în domeniile de responsabilitate ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat .

Un alt subiect aflat pe agenda discuțiilor s-a referit la cadrul juridic bilateral, convenindu-se necesitatea reluarii negocierilor acordurilor cu relevanţă pentru mediul economic şi de afaceri, cum sunt cele privind promovarea şi protecţia investiţiilor şi evitarea dublei impunei.

* * * *

Schimburile comerciale ale României pe relaţia Libia au totalizat, în anul 2017, 169,7 milioane USD, din care 164,8 milioane export românesc.

Biroul de Presă al Ministerului pentru 
Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat