Comunicate de presă Comunicate de presă

Înapoi

Intensificarea relațiilor economice și comerciale româno-sudaneze

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, şi E.S. Abdelhafiz Elawad Seedahmed Alfaki, ambasadorul Republicii Sudan, au discutat, în cadrul întâlnirii de miercuri, 21 februarie a.c., despre importanța relansării relațiilor economice şi comerciale dintre cele două state.

 

Discuțiile au vizat evoluția relațiilor bilaterale în domenii de largă tradiție şi interes, precum mineritul, industriile petrolieră şi a energiei electrice, construcțiile civile, infrastructura portuară, produsele textile și de încălțăminte etc. În context, șeful misiunii diplomatice sudaneze a subliniat deschiderea țării sale față de operatorii economici români care sunt așteptați să valorifice oportunitățile de afaceri oferite în cadrul procesului de reconstrucție a Sudanului, odată cu ridicarea sancțiunilor economice internaționale asupra acestei țări.

 

Diplomatul a informat, de asemenea, despre inițiativa comună a Ambasadei Sudanului la București şi a Camerei de Comerţ şi Industrie a României de a organiza un Forum de Afaceri bilateral în ultima decadă a lunii martie, eveniment la care un număr important de societăţi comerciale româneşti a confirmat deja participarea.

 

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a salutat inițiativa organizării acestui eveniment la București și l-a asigurat pe diplomatul sudanez asupra faptului că mediul de afaceri românesc va fi informat şi sprijinit în orice proiect pe care partea sudaneză îl va înainta în domeniile de responsabilitate ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

 

Oficialul român a remarcat experiența probată de mediul de afaceri românesc pe piaţa sudaneză şi a evidenţiat, de asemenea, rolul central al ministerului în atragerea investiţiilor străine şi sprijinul deplin pe care îl poate asigura potențialilor investitori sudanezi.

Schimburile comerciale ale României pe relaţia Libia au totalizat, în anul 2017, 95,81 milioane USD, din care 77,96 milioane export românesc.

 

 

Biroul de presă al Ministerului

pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat