IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Intalnire ministrul Petrescu- amb Turciei la Bucuresti

București,27 februarie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și E.S. Osman Koray Ertas, ambasadorul Republicii Turcia la București au evidențiat, astăzi, stadiul și importanța consolidării relațiilor bilaterale romano-turce în plan economic și comercial, identificând modalități de creștere și diversificare a acestora.

Mă bucură nivelul crescut al investițiilor turce în economia românească, însă consider că este nevoie de mai mult pragmatism în abordarea relațiilor economice bilaterale, de intensificare, în perioada următoare, a contactelor între comunitățile oamenilor de afaceri din cele două țări. Putem avea o abordare țintită și vă asigur de tot suportul instituțional de care investitorii au nevoie pentru a transforma mediul de afaceri într-unul prietenos, benefic ambelor părți”, a spus ministrul Petrescu.

Cele două părți au convenit organizarea comună a unor misiuni economice și forumuri de afaceri. În acest sens, în luna aprilie va avea loc la Istanbul și Bursa, cel mai mare centru al industriei auto al Turciei, un roadshow investițional la care vor participa cele mai mari companii turcești, care doresc să investească în proiecte de anvergură în România.

Totodată, a fost analizată situația investițiilor companiilor turce în România, atât a celor aflate în stadiul implementării, printre domeniile menționate enumerându-se producția de electrocasnice, industria alimentară, prelucrarea lemnului, cât și a unor noi intenții de investiții în economia românească. Cei doi demnitari și-au exprimat, în context, angajamentul de a intensifica eforturile în vederea depășirii unor probleme sensibile ce afectează dezvoltarea relațiilor economice bilaterale.

În contextul aprofundării dialogului interguvernamental a fost discutată organizarea reuniunii Comisiei mixte interguvernamentale și a Comisiei Mixte Economice și Comerciale – JETCO.

* * * * *

Turcia este primul partener comercial extracomunitar al României. La finele anului 2016 valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 4372,7 milioane EURO. Exportul a însumat 1818,5 milioane EURO, iar importul a fost 2554,2 milioane EURO. În anul 2016 Turcia s-a menținut pe primul loc ca destinație extracomunitara pentru mărfurile românești si pe locul al doilea ca furnizor extracomunitar de produse pentru piața română.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content