IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Participare ministrul Petrescu simpozionul TIAD

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 21 martie 2017: Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat, astăzi, la Simpozionul organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) în colaborare cu Ambasada Turciei la București, pe tema dezvoltării relațiilor economice și comerciale dintre Turcia și România din perspectiva obiectivelor Programului de Guvernare 2017-2020 privind investițiile și mediul de afaceri.

Există o lungă și frumoasă tradiție între cele două țări, iar relațiile bilaterale au potențial să se dezvolte pragmatic prin colaborare atât pe orizontală, cât și pe verticală. Avem șansa să construim mult pe acest fundament, avem o structură fiscală atractivă și un guvern orientat spre business. România a dovedit că poate oferi oportunități de afaceri avantajoase, are o economie stabilă și competitivă, cu un climat investițional predictibil, în care comunitatea de business turcească a dezvoltat povești de succes. Din punctul meu de vedere, ca ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat mă voi asigura că experiența investitorilor turci va fi una plăcută, pentru că investitorii pot fi cei mai buni ambasadori ai României în străinătate. Îmi doresc ca toți oamenii de afaceri turci să aibă în mine un punct unic de contact și alături de structurile din subordinea ministerului, și mă refer aici în mod deosebit la InvestRomania, îi putem acompania din momentul în care demarează o investiție până în momentul în care o finalizează”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.

În context, s-a apreciat ca între mediile de afaceri din cele două țări există o colaborare care poate fi îmbunătățită, Turcia fiind cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene. Astfel, prin valorificarea intensivă a potențialului existent se poate da o nouă dimensiune relațiilor comerciale bilaterale. În acest sens, se intenționează organizarea unui Forum de afaceri româno-turc în Turcia, până în vara acestui an, care să aducă față în față mediile de business din cele două țări.

Principalele domenii în care companiile turcești derulează afaceri în România sunt: energie regenerabilă, sectorul petrolier, comerț, construcții și materiale de construcții, infrastructură, industria textilelor, industria prelucrătoare, domeniul bancar, hotelier, agricultură, parcuri industriale și tehnologice, etc.

În cadrul Simpozionului au fost prezentate proiecte de investiție ale comunității de business turcești în România, acordate cu obiectivele Programului de guvernare 2017-2020 care vor duce, prin concretizarea lor, la realizarea țintelor comune de consolidare a mediilor de afaceri din cele două țări.

A fost evocată, totodată, buna colaborare turco-română, exprimându-se intenția partenerilor turci de a-și dubla valoarea cifrei de afaceri în România.

* * * * *

În anul 2016 volumul schimburilor comerciale româno-turce a însumat 4.372,7 mil. Euro. Volumul capitalului turc investit direct în România este de cca. 700 mil. Euro, potrivit estimărilor investițiile totale ale firmelor turce în România, directe și indirecte, fiind de cca. 4 mld. Euro.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content