IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnirea secretarului de stat Ilan Laufer cu Günther Horzetzky, secretar de stat în Ministerul pentru Economie din landul Renania de Nord – Vestfalia

București, 13 aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Dr. Günther Horzetzky  secretar de stat în Ministerul pentru Economie, Energie, Industrie, Întreprinderi Mijlocii și Meserii din landul Renania de Nord – Westfalia, Germania au discutat, astăzi, despre perspectivele dezvoltării și extinderii investițiilor germane în România.

InvestRomania este principalul birou de contact guvernamental pentru investitorii şi partenerii străini interesați să se dezvolte în România. Este acel “one-stop-shop” care oferă consiliere şi suport de la intrarea pe piaţa românească, pe tot parcursul derulării proiectului precum şi asistenţa post-implementare, oferind soluţii individuale pentru fiecare tip de proiect în parte. Între România şi landul Renania de Nord-Westfalia a fost identificat deja un potenţial extins de colaborare, acesta urmând a fi concretizat în parteneriate, întâlniri periodice şi schimburi de experienţă la nivel de clustere“, a declarat secretarul de stat Ilan Laufer.

Totodată, au fost abordate teme vizând stadiul actual şi posibilitățile de dezvoltare a relaţiilor bilaterale comerciale și economice, cu accent pe încurajarea întreprinzătorilor germani pentru realizarea de investiții, creșterea comerțului și identificarea unor noi proiecte de cooperare în domenii, precum: transporturi (infrastructură rutieră, feroviară și aeroportuară), agricultură, dezvoltare regională, cercetare-inovare, turism, mediu. Au fost, de asemenea, aduse în discuție aspecte referitoare la dezvoltarea unor proiecte de cooperare care să încorporeze nu doar capacități de producție ci şi de cercetare, respectiv corelarea cu unități de învățământ superior.

Informații de background

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 20,97% din totalul schimburilor comerciale ale României cu țările europene. Conform datelor statistice românești, la 31.12.2016 schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde euro (+12,39% față de 2015), din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) și 13,80 miliarde euro la import (+10,46). Germania se situează pe locul I între partenerii comerciali ai României și pe locul III în ceea ce privește capitalul investit.

Volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Renania de Nord – Westfalia a atins la finele anului 2016 cifra de 4,56 miliarde euro, exporturile românești înregistrând o creștere de 8,81% față de anul 2015 (de la 2.156,51 la 2.346,60 mil. Euro), iar importurile au crescut cu 6,11% (de la 2.093,53 la 2.221,59 mil. Euro)

Exportul românesc în Renania de Nord-Westfalia NRW reprezenta, la finele anului 2016, 1,13% din valoarea totală a importului realizat de acest land, iar pentru anul 2017 se preconizează același procent.

Renania de Nord-Westfalia (NRW) este landul german cel mai puternic din punct de vedere economic, cu cea mai dezvoltată industrie; reprezintă cea mai puternică zonă industrială din Europa.

Cu un Produs Intern Brut (PIB) de 669,7 miliarde Euro în anul 2016, în creștere cu circa 4% față de anul 2015, ocupă primul loc în rândul landurilor germane, asigurând 21,4% din PIB ul Germaniei. Din acest punct de vedere se clasează pe locul 17 în lume, depăşind ţări precum: Elveţia, Arabia-Saudită, Argentina, Suedia, Nigeria, Polonia, Belgia.

Mai mult de un sfert din topul primelor 500 de firme germane și un număr de 12 dintre cele mai mari 40 de firme de comerț își au sediul în acest land (de exemplu: Aldi, C&A, Deichmann, Metro, Rewe și Tengelmann).

Renania de Nord-Westfalia este locul de organizare a 40% dintre târgurile internaţionale, care se desfăşoară în Germania, oraşele Köln, Düsseldorf, Essen şi Dortmund fiind cunoscute pe plan mondial ca adevărate pieţe specifice pentru produse cum sunt: produsele siderurgice, mobilă, confecţiile, încălţămintea, dulciurile etc.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content