IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnirea ministrului Alexandru Petrescu cu MEDEF

București, 20 aprilie 2017

COMUNICAT DE PRESĂ

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat s-a întâlnit astăzi, la Paris, cu  Asociația Întreprinderilor Franceze – MEDEF International, cea mai mare organizație patronală din Franța, alături de ambasadorul României la Paris, E.S. Luca Niculescu.

Discuțiile s-au axat pe realitățile economice românești, proiectele strategice în domeniul economic, dar și oportunitățile investiționale. A fost expusă preocuparea Guvernului român, orientat către business, de a asigura un cadru fiscal stabil, predictibil și facil mediului de afaceri, România fiind o destinație sigură pentru investitorii străini.

 “Ca ministru pentru mediul de afaceri sunt preocupat de creșterea volumului investițional francez în economia românească printr-o abordare pragmatică, sustenabilă a relației de business dintre cele 2 comunități. Aportul companiilor franceze prin capital și know how la business-urile  de înaltă tehnologie din România este un element de complementaritate  la  strategia Guvernului României  de a  susține tranzitarea de la afacerile bazate pe export de resurse naturale, cu valoare adăugată mică în ciclul de producție, la afaceri generatoare de valoare adăugată mare, cu menținerea a cât mai mult din lanțul de producție în țară “, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

La reuniune au participat reprezentanții unor companii franceze importante, din sectorul financiar-bancar: BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BPIFrance, industria agroalimentară: Tereos Groupe,  telecomunicații: Orange,  industria auto: Renault, Iveco, sectorul construcțiilor: Vinci Construction,   interesate să inițieze sau să-şi extindă investițiile în România.

A fost relevat faptul că între cele două medii de business există un potențial ridicat de majorare şi diversificare a cooperării bilaterale, în special în sectorul produselor si serviciilor inovatoare.

În cadrul discuțiilor au fost menționate o serie de acțiuni menite să impulsioneze creșterea exporturilor, a volumului de investiții franceze în România, angajarea de cooperări în producție între companii franceze și firme românești cum ar fi: remodelarea legii PPP-ului,  extinderea conceptului E-goverment,  creșterea gradului de absorbție a  fondurilor europene,  simplificarea procedurilor de achiziții publice în sectoare strategice, modalități de motivare si păstrare a personalului calificat în țară.

Informații de background: 

În anul 2016, volumul schimburilor comerciale româno-franceze a fost de 7882,88 mil. Euro, în creştere cu 9,08 % faţă de anul 2015, marcând astfel un record absolut în evoluţia relaţiei bilaterale. În prezent ponderea Franţei în comerţul total al României este de 6,32% (locul 4).

Franța este al 5-lea cel mai mare investitor în România, în luna februarie 2017 la ONRC fiind înregistrate 8686 societăți franceze. Amintim parteneriatele derulate în  România de  Saint Gobbain, ENGIE, Société Générale, Auchan, Accor, Carrefour, Michelin, Air Liquide, Orange, Vinci, BNP Paribas, SNR, Renault. Menționăm experiența de succes în România a Grupului Renault – unul dintre cei mai importanți jucători din întreaga lume, cea mai mare companie și exportator din țară, cu aproape 2.5 miliarde de euro investiți până la sfârșitul anului 2016 și 17.000 de angajați, dar și colaborarea cu Renault Technologie Roumanie – cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare În afara Franței.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content