IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnirea ministrului Alexandru Petrescu cu Iris Gleicke, secretar de stat in Ministerul Federal al Economiei si Energiei, Germania

COMUNICAT DE PRESĂ

Berlin, 26 aprilie 2017: Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a avut, marți, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în perioada 25 – 28 aprilie, în Germania, o întâlnire cu Iris Gleicke, secretar de stat parlamentar în Ministerul Federal al Economiei și Energiei, la care a participat și E.S. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Digitalizarea și internaționalizarea IMM-urilor, învățământul dual,  intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, precum și creșterea nivelului investițiilor realizate de firmele germane în România au fost principalele subiecte de discuție între cei doi demnitari.

Chiar dacă cele două țări au un parcurs de dezvoltare diferit, provocările pe care le întâmpină IMM-urile, atât din Germania cât și din România,  privind  procesul de digitalizare  sunt comparabile. De aceea, cooperarea în acest domeniu și dezvoltarea de  proiecte comune destinate  stimulării  IMM-urilor pentru a se adapta noului trend european de digitalizare a industriei sunt priorități în relația cu partenerul nostru german. Un rezultat  cu succes  al efortului nostru comun îl reprezintă proiectul de dezvoltare de parteneriate cu companii de IT românești  în vederea producției de software pentru industria auto pe care  BMW Group îl derulează în România“, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Discuțiile au fost centrate, de asemenea, pe învățământul dual, element cheie în  dezvoltarea economiei germane, concept care începe să se contureze din ce în ce mai structurat în România, datorită prezenței companiilor germane în țară. “Trebuie gândit un model al  învățământului dual care să aibă tracțiune în România și să fie implementat la nivel național,  diversele formate de cooperare  cu partea germană oferindu-ne cadru de dezbatere și transfer de expertiză aplicată în acest domeniu“,  a afirmat ministrul Petrescu.

Inovarea, revitalizarea industriilor tradiționale prin  identificarea unor noi valențe cu aplicabilitate în alte sectoare  industriale ( ex: țesătura produsă de industria textilă utilizată în industria auto), precum și cooperarea în proiectul european privind reglementarea profesiilor au fost teme de importanță majoră în cadrul întâlnirii ministrului Petrescu cu oficialul german.

În context a fost abordată și obținerea de către România a  statutului de membru OCDE, apreciindu-se că România îndeplinește toate criteriile  pentru a face parte din această organizație.

De asemenea, au fost prezentate și măsurile adoptate de Guvernul României care contribuie la atractivitatea arhitecturii fiscale din țara noastră și la impulsionarea parteneriatului dintre cele două țări, ministrul Petrescu precizând că: „Relația comercială cu Germania este foarte bună, însă consider că împreună putem să o facem și mai puternică prin trecerea graduală de la exportul de materie primă la furnizarea de produse cu o valoare adăugată mare. Ne dorim ca valoarea importurilor din România să ajungă de la 1,26% din totalul importurilor economiei germane, cât este în momentul de față, la 3%.”

* * *

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 21% din totalul schimburilor comerciale ale României cu țările europene. Conform datelor statistice românești, la 31.12.2016 schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde euro (+12,39% față de 2015), din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) și 13,80 miliarde euro la import (+10,46).

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content