IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnire ministrul Alexandru Petrescu – ambasadorul Iordaniei

INFORMARE DE PRESĂ

București, 12 mai 2017: Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a întâlnit astăzi cu E.S. Dl Saker Malkawi, ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România, în vederea pregătirii vizitei pe care oficialul român o va efectua în Iordania pentru a participa la Forumul Economic Mondial pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În cadrul discuției au fost abordate aspecte referitoare la agenda întâlnirilor, la specificul relațiilor economice bilaterale între cele două țări, la posibilitățile de colaborare viitoare în vederea creșterii și diversificării schimburilor comerciale.

Vizita în Iordania va avea o componentă economică puternică deoarece potențialul de colaborare tradițională dintre cele două țări nu este suficient exploatat. În afară de agricultură, există oportunități de business și în alte domenii cum ar fi energie sau sectorul IT, iar pe parcursul întâlnirilor vom încerca să găsim cele mai bune soluții de substanțializare și materializare a acestora”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.

Elemente de background

La 31.12.2016, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre România și Iordania fost de 321,38 milioane USD, în creștere cu 15,60% față de anul trecut, din care 316,04 milioane USD export românesc (creștere cu 14,16%) și 5,34 milioane USD import românesc (creștere cu 363,66%). Soldul balanței comerciale a relațiilor între cele două țări pentru anul 2016 este excedentar cu 310,70 milioane USD.

Principalele produse exportate de țara noastră în Iordania în anul 2016 sunt: produse ale regnului vegetal (cereale 59,88%), animale vii (31,66%), lemn și produse din lemn (4,74%), vehicule și piese de schimb (1,55%), mașini, aparate și echipamente electrice (0,52%), produse ale industriei chimice (0,48%), produse alimentare (0,45%) etc.

În anul 2016, importurile României din Iordania au constat în: produse  ale industriei chimice (îngrășăminte 80,42%), produse ale regnului vegetal (fructe și legume 11,67%), materiale plastice (6,95%) etc.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content