IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Legea prevenției, adoptată de Guvern

COMUNICAT DE PRESĂ

Legea prevenției,  adoptată de Guvern

Proiectul Legii prevenției a fost adoptat astăzi de Guvern, urmând să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. 

Crearea legislației necesare pentru educarea și informarea operatorilor economici și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ.

“Legea prevenției reprezintă  o etapă   în   strategia   de   îmbunătățire   a   relației statului cu mediul  de afaceri. De-a lungul procesului de consultări extinse am descoperit că, pe lângă această radicalizare a relației mediu de afaceri-organe de control, subzistă și o problemă de sistem și anume existența unei multitudini de acte normative, nearmonizată, care instituie contravenții în diferite domenii. De aceea, în perioada imediat următoare, vom propune Guvernului, printr-un memorandum, aprobarea stabilirii unui termen rezonabil în care toate ministerele să analizeze toate actele normative care instituie contravenții în domeniul sau domeniile de competență, urmând a face propuneri de modificare a legislației care să ducă la eliminarea paralelismelor legislative (contravenții care se regăsesc în mai multe acte normative), a suprapunerilor de competențe ori a acelor reglementări care nu mai sunt necesare ori sunt de natură „a frâna” dezvoltarea optimă a mediului de afaceri din România” a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Cele 267 de contravenții ce vor fi supuse  mecanismului prevenției sunt fapte  care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenții sunt din domeniile fiscal, legislația muncii, agricultură, turism, ape și păduri,  protecția mediului, comunicații, educație, protecția consumatorului, administrației locale, afacerilor interne.

Amintim faptul că prin acest act normativ operatorii economici vor avea posibilitatea să remedieze o abatere constatată la primul control, într-un termen de maximum 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de legislația aflată acum în vigoare, în urma actului de control se dă doar un avertisment, fără aplicarea sancțiunii prevăzute de lege pentru contravenția înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, în urma unui nou control, fie să se constate remedierea acesteia, fie să se aplice sancționarea pentru neconformare.

Totodată, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiază de prevenție o singură dată pentru oricare dintre contravenții, în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertismentului.

Biroul de Presă

Ministerul pentru Mediul de Afaceri,

Comerț și Antreprenoriat

Tel.: 021 20 25 152

e-mail: birou_presa@imm.gov.ro

           presa.ministermediudeafaceri@gmail.com

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content