IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, prezent la Forumul Economic Mondial pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord – acțiune de diplomație economică pentru recâștigarea piețelor tradiționale din spațiul economic aferent acestor țări

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, prezent la Forumul Economic Mondial pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord – acțiune de diplomație economică pentru recâștigarea piețelor tradiționale din spațiul economic aferent acestor țări

Amman, 22 mai 2017: În perioada 19-21 mai, ministrul Alexandru Petrescu s-a aflat în Iordania în vederea participării la lucrările Forumului Economic Mondial Pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, eveniment organizat de World Economic Forum sub înaltul patronaj al M.S. Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei.

Reuniunea urmărește explorarea perspectivelor reformelor economice recent implementate în Iordania și statele vecine, în contextul evoluțiilor recente ce au contribuit la destabilizarea regiunii, punându-se accent pe încurajarea inițiativelor de parteneriat între sectorul public și privat și impulsionarea dezvoltării în regiune, în general.

Concepte precum cea de a patra revoluție industrială, cu accent pe impactul pe care noile tehnologii le au asupra societății, inclusiv la nivelul pieței muncii, modele de atragere de investiții în zona și dezvoltarea comerțului, exploatând adevăratul potențial al regiunii, au reprezentat teme pentru schimburi de opinii, analize și dezbateri pentru cei peste 1000 reprezentanți guvernamentali, ai mediului de afaceri și societății civile din peste 50 de state.

Participarea României la Forum, prin întâlnirile și acțiunile pe care le-am discutat cu oficialii țărilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, constituie un pas important al diplomației economice romanești în recâștigarea unor piețe în care țara noastră, cu mulți ani în urmă, avea o contribuție semnificativă în industrializarea acestora.  Aceasta zonă economică a rămas deschisă propunerilor românești, și, cu mai mult curaj și consecvență putem recupera prezenta  în acest peisaj  economic, a declarat ministrul Petrescu.

Oficialul român a dezbătut, alături de ministrul pentru Comerț Exterior și Dezvoltarea Cooperării din Olanda, Ministrul Industriei și Comerțului din Kuwait, Ministrul Industriei și Comerțului din Oman, guvernatorul Băncii Centrale din Bahrain, ministrul Petrolului din Irak, în cadrul unui panel dedicat dezvoltării comerțului și investițiilor cu țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, modalitățile prin care România își poate crește volumul balanțelor comerciale cu aceste țări, folosind ca hub regional Iordania.

În marja forumului, ministrul Alexandru Petrescu a avut o întâlnire cu omologul său iordanian Yarub Qudah, ministru al Industriei, Comerțului și Aprovizionării și cu președintele Camerei de Comerț din Amman în cadrul căreia au agreat necesitatea diversificării și creșterii schimburilor comerciale, în acest sens partenerii de dialog convenind activarea și reactivarea unor mecanisme de colaborare bilaterale atât la nivel guvernamental cât și la nivelul componentei private, în vederea sprijinirii și dezvoltării relațiilor economice dintre cele două țări.

Iordania se poziționează, atât prin stabilitatea politico-economică, dar și prin geografie, ca o poartă de intrare în spațiul economic al Orientul Mijlocii și al Africii de Nord. Consider că prin parteneriate locale, cu firme iordaniene,  dincolo de potențialul balanței comerciale care poate fi îmbunătăța și diversificată, următorul pas în relațiile bilaterale este furnizarea de servicii și produse de către firmele romanești în Irak și Siria, unde pot contribui la procesul de reconstrucție a zonelor afectate de conflict. Avem toate premisele să evoluăm în relația romano-iordaniană având în vedere gradul ridicat de integrare al comunității române în Iordania cât cel al comunității iordaniene în România. Un prim pas în materializarea celor propuse este acordul pe care l-am agreat cu ministrul iordanian în vederea reactivării comisiei economice mixte și organizarea unor misiuni economice sectoriale în Iordania, cu preponderentă în domeniile: IT&C, industria agroalimentară, transport, energie, turism”, a declarat ministrul român.

Tot în sprijinul consolidării relației bilaterale cu Iordania ministrul Petrescu a avut întâlniri cu doi dintre consilierii regali din cadrul Biroului Majestății Sale Regele Abdullah II al Iordaniei, Mohamad Al-Ississ, director pentru probleme Economice și Dezvoltare Socială și Muhannad Shehadeh, director pentru Investiții și Dezvoltarea Afacerilor, prilej cu care au analizat și identificat modalități de dezvoltare a unui cadru cuprinzător care să permită cooperarea în domeniile de interes comun al celor două țări, precum IT&C, energie, transport și sănătate.

O atenție deosebită în cadrul întâlnirilor ministrului Petrescu a fost acordată domeniului investițiilor, în acest sens, domnia sa întâlnindu-se cu Thabet Elwir, președinte al Comisiei pentru Investiții din Iordania și cu reprezentanți ai Asociației de Afaceri Europa Iordania, întâlniri în cadrul cărora ministrul Petrescu i-a încurajat pe reprezentanții iordanieni să investească în România și să folosească România ca pe o platformă de acces pe piața europeană.

Turismul și transporturile sunt două domenii cu potențial major de dezvoltare în relația cu Iordania și exploatarea acestora au făcut subiectul întâlnirii cu miniștrii iordanieni de resort în efortul de a revitaliza colaborarea bilaterală în domeniul turismului și de a susține implicarea firmelor românești în proiectele de infrastructură derulate de administrația iordaniană.

Vizita în Iordania a cuprins și o întâlnire cu Genadi Arveladze, vice ministru al Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia, prilej cu care cei doi oficiali au agreat perioada desfășurării comisiei mixte România-Georgia de anul acesta de la Tbilisi, cât și acordarea unei dimensiuni pragmatice și aplicate acestei acțiuni prin organizarea în aceeași perioadă a unui forum de afaceri.

Informații de background

Volumul schimburilor comerciale dintre România și Iordania a fost în anul 2016 de 321,38 milioane USD (creștere cu 15,6% fata de anul precedent, din care 316,04 milioane USD export românesc și 5,34 milioane USD import românesc, țara noastră ocupând poziția a V-a din țările UE care exportă în Iordania.

În pofida evoluției negative a economiei mondiale, pe fondul crizei economice, schimburile economice româno-iordaniene s-au menținut în tendința generală pozitivă, începută în anul 2010.

Forumul Economic Mondial (FEM) este o organizație non-profit elvețiană, creată în 1971, al cărei scop principal este dezvoltarea unui cadru instituțional în care lideri politici și din sectorul privat (economiști, jurnaliști, personalități din domeniul academic și științific) de renume mondial să poată identifica, în urma unui schimb de opinii privind cele mai importante evoluții de pe agenda globală, cele mai eficiente modalități de promovare a standardelor bunei guvernări și a cooperării în sectorul antreprenorial, pentru interesul public global.

Forumul se reunește anual în localitatea Davos, într-o formulă complexă ce implică participarea a peste 2000 de personalități politice și din mediul de afaceri, cultural, etc. la nivel mondial, reuniunea fiind principalul eveniment FEM.

Forumul Economic Mondial Pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord este organizat în colaborare cu Fondul pentru Dezvoltare al Majestății Sale Regele Abdullah al II- lea al Iordaniei, constituindu-se sub forma unei platforme de colaborare pentru explorarea viitorului Orientului Mijlociu și al Africii, din perspectiva cooperării domeniului public cu mediul privat, menținând în prim-plan rolul Regatului Hașemit al Iordaniei în regiune.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content