IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnirea secretarului de stat Sterica Fudulea cu ambasadorul Marocului

INFORMARE DE PRESĂ

București, 23 mai 2017: Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a avut ieri o întrevedere cu ES doamna Faouz El Achchabi, ambasador al Regatului Maroc la București, cu ocazia sărbătoririi Zilei Africii, eveniment organizat de Grupul șefilor de misiune ai țărilor africane acreditați la București.

Discuția s-a focalizat pe eforturile de promovare a exporturilor și cooperării economice între cele două țări, menite să contribuie la dezvoltarea colaborării dintre companiile românești și marocane.

Parteneriatul tradițional dintre cele două țări, în domenii precum industria, energia, transportul, construcțiile de mașini, produsele aeronautice, energia regenerablă şi agricultura este important, economiile celor două țări au un grad ridicat de complementaritate și mecanismele de promovare existente contribuie la colaborarea mai stânsă între partenerii de afaceri din România și Maroc”, a spus secretarul de stat Sterică Fudulea.

Astfel, un numar semnificativ de firme românești au participat la diverse manifestări expoziționale organizate în Maroc (SIAM, salonul pentru agricultură, salonul pentru construcții, salonul pentru subcontractare piese și componente auto) iar în luna iunie 2017, exportatorii români vor participa la misiuni economice multisectoriale, care vizează domenii precum: infrastructură feroviară și material rulant, reparații și contrucții navale, energie regenerabilă, sisteme integrate de foraj puțuri de apa și irigații, foraj gaze, etc.

Totodată, o misiune economică marocană se va deplasa în România cu prilejul organizării la București a expoziției Indagra, fiind vizate parteneriate si colaborări în domeniul agro-alimentar, zootehnie, ambalaje în industria alimentară, partea română exprimându-și interesul pentru extinderea prezenței produselor românești pe piața marocană.

Dezvoltarea relațiilor economice și comerciale se poate realiza și prin acțiunile avute în vedere în perioada următoare: vizite oficiale ale unor demnitari români în Regatul Maroc precum și încheierea unor protocoale de colaborare la nivelul asociațiilor patronale și profesionale, precum și al camerelor de comerț.

Informații de background

Volumul schimburilor comerciale dintre România și Maroc a fost în anul 2016 de 718,3 milioane USD, din care 556,4 milioane USD export românesc, în creștere cu 31% față de anul precedent și 161,9 milioane USD export marocan, în creștere cu 13%.

Structura schimburilor comerciale este diversificată incluzând la export: autoturisme, piese şi componente auto, maşini şi echipamente, componente şi echipamente pentru industria aeronautică, material rulant, produse chimice, îngrăşăminte, articole sanitare, materiale de construcţii, etc.

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content