IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Participarea ministrului Alexandru Petrescu la Forumul Oportunitati de investitii in Romania, Bilbao – Spania

COMUNICAT DE PRESĂ

Bilbao, 26 mai 2017:Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat, astăzi, la Bilbao, Spania, împreună cu E.S. Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania, Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Marian Popescu, consulul general al României la Bilbao, la  Forumul “Oportunități de Investiții în România”, organizat de Camera de Comerț Bilbao în colaborare cu Ambasada României în Spania și Consulatul General al României de la Bilbao.

Subiecte de interes comun, cum ar fi măsuri pentru dinamizarea comerțului, creșterea volumului de investiții străine în ambele economii, multiplicarea proiectelor de cooperare economică bilaterală, având în vedere dimensiunea prezenței comunității românești în Spania și a celei de afaceri spaniole în România, au fost pe agenda Forumului.

” Participarea la acest Forum investițional, organizat în cea mai industrială zonă a Spaniei, completează agenda mea de ministru, a cărei componentă economică este dominantă. Evenimentul și întâlnirea cu peste 75 de companii spaniole prezente pe piața românească  sau aflate în explorarea pieței romanești, dar și cu companiile românești implantate pe  piața spaniolă mi-au confirmat încă o dată că acum este un moment oportun pentru întărirea și creșterea atât a relațiilor comerciale dar și a amprentei investiționale a acestora atât în România cât și în Spania.  Modelul de creștere economică dezvoltat  de Țara Bascilor, bazat  pe reactivarea industriei și  dezvoltarea  învățământului  dual contribuie decisiv la succesul relațiilor bilaterale dintre cele două țări“, a declarat ministrul Alexandru  Petrescu. 

Parteneriatul Strategic existent între cele două state începând cu anul 2013 este un catalizator în dezvoltarea relațiilor bilaterale și al apropierii dintre companii, investitori, bănci, instituții și autorități, atât din sectorul economic, cât și din domenii conexe.

În acest sens, demnitarul român a adresat companiilor participante invitația de a explora posibilitățile de a dezvolta investiții, pe lângă domeniile consacrate, ca energia, și în sectoare noi, precum domeniul auto, industria alimentară, farmaceutic, sectorul textile, în proiecte de cercetare-dezvoltare, IT&C și agricultură, având ca bază experiența românească, forța de muncă bine pregătită, furnizori locali care oferă produse și servicii la un raport calitate-preț extrem de competitiv.

Pe agenda vizitei ministrului Petrescu în Spania s-au aflat și o serie de întrevederi cu reprezentanți ai  Guvernului central și ai comunității autonome Țara Bascilor, dar și cu reprezentați ai unor importante companii spaniole, interesate să crească amprenta investițională în economia românească.  Un punct important pe agenda ministrului l-a constituit și întâlnirea cu firmele romanești prezente pe piața Țării Bascilor, purtându-se discuții aplicate privind modalitățile în care aceste companii își pot dezvolta business-ul pe piața spaniolă.

Astfel, discuțiile cu Iñigo Urkullu Renteria, președintele comunității autonome Țara Bascilor și cu  Javier de Andrés, delegatul guvernului central în comunitatea autonomă Țara Bascilor s-au centrat pe necesitatea unui dialog bilateral instituționalizat, care să evalueze stadiul relațiilor economice bilaterale și să analizeze modalitățile de amplificare a acestora.

” Atât Spania cât și România, chiar dacă au un parcurs istoric diferit, sunt parte din același  proiect european și de aceea trebuie să ne coagulăm eforturile pentru a face față împreună provocărilor acestei construcții”, a spus demnitarul român, care a apreciat investițiile companiilor spaniole în România în domeniul energiilor regenerabile și sectorul imobiliar, încurajându-le să dezvolte investiții directe și în domenii noi, pe care încă nu le-au explorat, să continue să participe la licitațiile organizate de administrația românească, în special pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții concernului Mondragon și companiile care fac parte din el, Ulma Packaging și Cickautxo, temele abordate s-au referit atât la dezvoltarea și multiplicarea afacerilor acestora în România, cât și la îmbunătățirea relației cu autoritățile române, în contextul strategiei concernului de creștere a capacitaților de producție în Europa de Est.

Prezent în Spania, ministrul Petrescu a avut o întrevedere și cu executivul  Automotive Intelligence, principalul cluster auto din Țara Bascilor, focusat în special  în zona de cercetare-dezvoltare. S-au purtat discuții aplicate privind dezvoltarea și finanțarea acestui model de structură de sprijin  al afacerilor care generează valoare adăugată mare pentru toți membrii acestuia.

Informații de background

În anul 2016, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a înregistrat o creștere de 11,56% (3.558,69 milioane euro) față de anul anterior. Această creștere se datorează atât majorării cu 8,85% a exporturilor românești pe piața spaniolă (1.720,24 milioane euro), cat și creșterii cu 14,23% a importurilor din Spania pe piața românească (1.838,45 milioane euro). 

La 31 decembrie 2016 în România erau înregistrate 5.693  de companii cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,75 miliarde  euro, Spania ocupând locul 8 în clasamentul țărilor de proveniență a investitorilor străini în România.

Economia Țării Bascilor contribuie cu 6,5% la PIB-ul național, respectiv cu 10,5% la PIB-ul industrial al Spaniei, exporturile locale reprezentând 9,2% din totalul exporturilor spaniole. 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content