IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Infiintarea Centrului National de Productivitate

COMUNICAT DE PRESĂ

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a discutat  astăzi cu reprezentații Guvernului Coreean perspectivele  și modul de organizare a viitorului Centru Național de Productivitate, cu ocazia  finalizării celei de-a doua etape a implementării programului “Knowledge Sharing Program 2016/2017” (KSP) derulat de Guvernele României și Republicii Coreea în scopul colaborării în domeniul creșterii productivității și competitivității.

 
“Lucrăm în prezent, împreună cu Secretariatul General al Guvernului la un Memorandum pentru configurarea Centrului Român de Productivitate, prin intermediul căruia  expertiza coreeană de măsurare și creștere a productivității va fi transferată și adaptată cerințelor și realităților românești în scopul reînnoirii producției și specializării continue a forței de muncă, automatizării proceselor și operațiunilor. Aceste cunoștințe vor deveni baza de consultanță pentru sectorul IMM din România destinată creșterii  performanței și impulsionării antreprenoriatului de succes, prin punerea în aplicare a celor mai bune practici în domeniul productivității. Prin crearea Centrului Român de Productivitate, mediul de afaceri din România va beneficia de un suport adecvat privind metodele și tehnicile de îmbunătățire a productivității, de instruire și activități de consultanță de nivel internațional, training vocațional si de o bază de date completă a sectoarelor economice. În prezent, întreaga lume a afacerilor se concentrează pe inovare și pe competitivitate sporită prin creșterea productivității și alocarea eficientă a resurselor.  Ne aflăm acum la sfârșitul celei de-a doua etape de implementare a programului de productivitate din România, prin care, împreună cu Guvernul Coreean, am realizat pași importanți în direcția obiectivului nostru de a face din productivitate un punct central al politicilor dedicate IMM-urilor si al întregului ecosistem de business, în general”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

În cadrul întâlnirii, la care au participat reprezentanți ai institutelor de cercetare – dezvoltare din Coreea, ambasadorul Republicii Coreea la București, E.S. Dl. Kim Eun-Joong, academicieni, reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului,  au fost stabilite criteriile de înființare în România a Centrului Român de Productivitate după modelul Korean Productivity Centre, punându-se astfel bazele
creării unei platforme a cunoașterii pentru dezvoltarea mediului de afaceri prin  inovație, creativitate și impulsionarea spiritului antreprenorial.

România, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat  a derulat, în perioada 2015-2017, Programul Knowledge Sharing Program, furnizat de Guvernul Republicii Coreea,  cu următoarea tematică: 
1. Crearea unui sistem de evaluare şi măsurare a productivității pentru sectorul IMM, utilizând noul concept internațional al productivității;
2. Dezvoltarea unui sistem sustenabil de învățământ vocațional şi de consultanță pentru sectorul IMM din România.

Programul a urmărit definirea unor parametri care să permită evaluarea productivității în Romania, în corelare cu standardele internaționale şi europene din domeniu, definirea procedurilor specifice pentru instituirea unui premiu național de productivitate şi formularea unei propuneri de proiect pentru înființarea Centrului Român de Productivitate. 

Centrele Naționale de Productivitate sunt organizații de referința pentru economiile țărilor dezvoltate, cele mai semnificative fiind cele din Germania, Olanda, Finlanda, Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, Coreea sau Singapore. Aceste centre sunt afiliate la  Asociația Europeană a Centrelor Naționale de Productivitate cu sediul în Belgia sau la  Asociația de Productivitate din Asia, iar în America există 3 asociații. Centrele sunt susținute metodologic de un departament specializat al Organizației Internaționale a Muncii (ILO) cu sediul la Geneva.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content