IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Ministrul Petrescu a participat la cea de-a patra ediție a Întâlnirilor de afaceri din sectorul automotive

COMUNICAT DE PRESĂ

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat, astăzi, la cea de-a patra ediție a Întâlnirilor de afaceri din sectorul automotive,  organizată de biroul Business France din România și Ambasada Franței în România în parteneriat cu Grup Renault România, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER) și Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK).

Industria automotive s-a remarcat ca principal vector de industrializare, fiind printre primele sectoare care au angrenat inteligența și creativitatea românească prin prezenta celor mai consolidate si productive centre de R&D care dau tonul trendurilor industriei auto la nivel european și mondial. Însumând peste 600 de companii, 200 000 de angajați și o cifra de afaceri de circa 22 miliarde  euro, cu un export de peste 13 miliarde euro, ce reprezintă 24% din exportul național, evoluția acestei industrii trebuie să fie susținută de Guvernul român pentru că este un sector care merge bine și poate  să-și maximizeze potențialul pentru ca, în final, România să devină un pol regional de excelență” a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

În cadrul unor discuții aplicate cu participanții la eveniment, printre care reprezentanți ai companiilor Bosh, Michelin, Renault, ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), ai Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), ministrul Petrescu a agreat cu aceștia  intensificarea acțiunilor  de  monetizare a trendului european în industria 4.0 si de creștere a valorii adăugate și a productivității în companiile din acest sector.

La eveniment au participat peste 30 de companii, multe dintre ele venite special din Franța pentru a prospecta și a se dezvolta piața românească de profil. În cadrul întâlnirilor business to business, companiile, reprezentând mai multe domenii din industria auto, de la fabricarea de piese  și componente la soluțiile informatice, au avut oportunitatea, pe de o parte, de a prezenta noi produse și tehnologii inovatoare pentru industria automobilelor din România, iar pe de altă parte de a se familiariza cu perspectivele pieței auto românești, dar și provocările importante în termeni de creștere a valorii adăugate și de dezvoltare.

* * * *

Industria auto reprezintă primul sector exportator pentru România, care este al patrulea cel mai mare constructor de automobile din regiune, cu o contribuție de aproape 13% din PIB. De asemenea, acest sector reprezintă 200 000 de locuri de muncă directe. În 2016, în România, s-a înregistrat o creștere cu 17,8% a vânzărilor de automobile noi, comparativ cu anul precedent, ceea ce înseamnă aproape 142.000 de vehicule noi vândute.

Schimburile comerciale dintre Franța și România și-au păstrat dinamica și în 2016 când au înregistrat o valoare de 7,42 miliarde de euro,  însemnând o creștere cu 9% prin comparație cu 2015.  Franța este în prezent al cincilea cel mai mare investitor străin în România, majoritatea companiilor franceze implantate în România fiind puternic specializate în industrie (sector care reprezintă peste 46% din investițiile franceze din România).

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content