IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intalnire secretar de stat Fudulea -delegatie Cambodgia

COMUNICAT DE PRESĂ

Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Tekreth Kamrang, secretar de stat în Ministerul Comerțului și Ouch Borith, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaționale din Regatul Cambodgiei au abordat, astăzi, în cadrul unei întrevederi, problematica relațiilor de colaborare dintre România și Cambodgia, analizând stadiul cooperării economice și comerciale bilaterale. A fost subliniată atenția pe care partea română o acordă dezvoltării relațiilor cu țările asiatice, având în vedere oportunitățile oferite de nivelul actual de dezvoltare și complementaritățile existene în raport cu aceste țări.

Partea română a salutat progresele economice înregistrate de Cambodgia în ultima decadă, iar partea cambodgiană a mulțumit pentru sprijinul acordat de România pentru menținerea clauzei națiunii celei mai favorizate în cadrul Sistemului Generalizat de Preferințe al Uniunii Europene.

Vizita dumneavoastră în România este un semn clar al interesului comun de a concretiza cât mai rapid proiecte cu substanță, avantajoase ambelor comunități de business. Acordăm o atenție deosebită relațiilor noastre cu țările asiatice, bazate pe o tradiție îndelungată a colaborării, iar noile inițiative generate de participarea la formatele de cooperare interregională, printre care ASEM (întâlnirea Asia-Europa) și UE-ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) sunt de bun augur pentru intensificarea relațiilor noastre bilaterale, cu accent deosebit pe extinderea cooperării economice și comerciale” a declarat secretarul de stat Sterică Fudulea.

În acest context, secretarul de stat Fudulea a exprimat disponibilitatea României de a oferi asistență tehnică pentru industria de petrol și gaze, inclusiv în formarea experților cambodgieni, luând în considerare experiența îndelungată și calitatea înaltă a pregătirii oferite de Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești. Alte domenii potențiale de cooperare româno – cambodgiană pot fi IT și comunicații, energia, industria alimentară, turismul, tehnologii avansate în domeniul amenajărilor funciare și managementului apei.

Printre măsurile necesare pentru intensificarea colaborării între cele două comunități de business au fost menționate facilitarea contactelor de afaceri, organizarea de misiunii economice în ambele sensuri în domenii cu posibilități de cooperare, precum și participarea la târguri și expoziții internaționale găzduite de cele două țări.

Informații de fond:

Valoarea schimburilor comerciale româno – cambodgiene a totalizat 7,37 mil. USD în 2016, din care 0,40 mil. USD exporturi (în special anvelope, mașini și dispozitive mecanice) și 6,97 milioane USD importuri (majoritatea materiale textile, confecții și orez). Cambodgia beneficiază de clauza națiunii celei mai favorizate din cadrul Sistemului generalizat de preferințe al Uniunii Europene.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content