IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

România – destinație cu mare potențial de interes pentru investitorii qatarezi

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

La întoarcerea spre România din vizitele de lucru efectuate în Hong Kong, Japonia și Coreea de Sud, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a efectuat o escală de câteva ore în capitala Qatarului.

 

În pofida intervalului scurt de timp avut la dispoziție, însoțit de ambasadorul României în Statul Qatar, dr. Cristian Tudor și de consilierul economic la Doha, demnitarul român a avut întâlniri de lucru cu liderii a două dintre cele mai mari grupuri de firme din Qatar:

  •  CEO-ul Power International Holding, Moutaz Al-Khayyat, grup care are investiții în Qatar și pe terțe piețe, reunind 33 de firme în cadrul cărora activează peste 40.000 de persoane și care derulează afaceri în sectoare precum: construcții (ca dezvoltator/operator proiecte imobiliare la cheie pentru guvern), industrial, servicii, retail, creșterea animalelor și ospitalitate;
  •   președintele Al-Faisal Holding, Shaikh Faisal bin Qasim Al-Thani, care deține și funcția de președinte al Consiliului Oamenilor de Afaceri Qatarezi. Holdingul deține proprietăți imobiliare majore (turnuri, hoteluri, mall-uri și complexuri rezidențiale) în Qatar și în străinătate (SUA, Marea Britanie, Italia ş.a), grupând peste 20 de companii ce activează în sectoare precum: investiții (îndeosebi imobiliare), comerț, ospitalitate, transporturi, servicii și educație.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a expus în detaliu demersurile inițiate de Guvernul României pentru susținerea și încurajarea celor care vin cu proiecte viabile de dezvoltare în România: legea Parteneriatului Public Privat, schemele de ajutor de stat, atragerea de fonduri europene, stimularea mediului de afaceri prin programe destinate afacerilor mici și mijlocii, cărora li se pot alătura și parteneri externi.

 

Ministrul român a evidențiat posibilitatea implicării investitorilor qatarezi ca dezvoltatori/investitori și operatori, îndeosebi în cadrul unor proiecte de anvergură precum spitale, dar și alte proiecte de infrastructură, legea Parteneriatului Public Privat reprezentând o metodă alternativă de furnizare a infrastructurii publice și de prestare a unor servicii publice de calitate. Partea qatareză și-a arătat interesul și în dezvoltarea de proiecte care vizează piața de real estate din România, o piață în creștere constantă.

 

De asemenea, creșterea economică a României – de 5,8 % în primul semestru al acestui an, cea mai mare din Uniunea Europeană – a reprezentat un punct important al discuțiilor, partenerii qatarezi apreciind faptul că performanțele economiei românești sunt deosebit de atractive pentru cei care doresc să acceseze piața de la noi din țară.

  • CEO-ul Power International Holding a menționat că are în intenție să înceapă cu o investiție mijlocie în România, existând posibilitatea ca, ulterior, să poată coopta drept co-investitor cel mai mare fond de învestiții din tara sa, Qatar Investment Authority – QIA;
  • Președintele Al-Faisal Holding, care, în urma unor contacte recente cu mediul de afaceri din România, a fost pe punctul de a achiziționa un hotel, şi-a exprimat dezideratul concretizării unei astfel de investiții cu prilejul proximei vizite pe care o va face la noi în țară.

Ambii au asigurat totodată asupra disponibilității companiilor din compunerea Grupurilor lor de a derula afaceri în parteneriat cu firme românești.

 

Cei doi interlocutori și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru a efectua, în viitorul apropiat, vizite de prospectare a oportunităților concrete de învestiții în România.

 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content