IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Intensificarea cooperării între întreprinderile mici şi mijlocii din România și Egipt

INFORMARE DE PRESĂ

București, 28 iulie 2017: Intensificarea cooperării între întreprinderile mici şi mijlocii din România și Egipt, stimularea investiților reciproce, utilizarea experienței românești în domeniul start-up-urilor, sprijinirea parteneriatelor de afaceri dintre cele două tări, s-au regăsit printre subiectele abordate în cadrul lucrărilor celei de a II-a sesiuni a Comitetului mixt de cooperare economică româno – egiptean, ce s-a desfășurat la București, în perioada 26-28 iulie 2017.

Lucrările celei de-a doua sesiuni a Comitetului mixt romano-egiptean au fost co-prezidate de către domnul Harry Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, respectiv doamna Dr. Sahar NASR, ministrul pentru Investiţii şi Coperare Economică din Republica Arabă Egipt.

În cadrul discuțiilor s-a discutat despre problematica colaborării economice, comerciale și investiționale între cele două state, identificarea și dezvoltarea de proiecte comune în domenii precum: producţia de maşini agricole, vagoane, locomotive, industria electrotehnică, petrochimică, a cimentului, coperarea în domeniul investiţiilor, a resurselor de apă, a comunicaţilor şi a tehnologiei informaţilor, a transportului, coperării la nivelul IMM-urilor, a turismului, sănătăţii şi a produselor farmaceutice și altele. De asemenea, au fost convenite direcţii de coperare în domeniul cercetării şi al tehnologiilor de vârf, al educaţiei, cooperarea pentru dezvoltarea coridoarelor energetice, precum şi identificarea mecanismelor prin care companiile din România și Egipt să realizeze proiecte comune de cooperare în România, în Egipt și pe terţe pieţe.

Totodată, părțile au convenit intensificarea colaborării pentru dezvoltarea dinamică a schimburilor comerciale, prin fructificarea mai bună a potențialului existent,  identificarea de noi oportunități în comerțul bilateral și identificarea unor modele flexibile de cooperare în domeniile de interes prioritar pentru ambele părți, inclusiv prin intensificarea dialogului G2G și B2B.

În cadrul sesiunii plenare, ministrul Ilan Laufer a facut o prezentare amplă a: situației macro-economice a României, avantajelor comparative ale țării noastre pentru atragerea de investiții, nivelului cooperării economice între cele două țări, direcțiilor pentru intensificarea și diversificarea relațiilor economice bilaterale, modalitățile de promovare a schimburilor comerciale, alte teme de interes comercial și economic reciproc.

Concluziile lucrărilor au fost consemnate în Protocolul sesiunii, semnat de către cei doi co-președinți.

În marja sesiunii Comitetului Mixt cei doi demnitari au semnat și: Memorandum-ul de Înţelegere privind promovarea investiţilor reciproce şi Memorandum-ul de Înţelegere şi Cooperare în domeniul intreprinderilor mici şi mijlocii, ambele între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România şi Ministerul Industriei, Comerţului din Republica Arabă Egipt.

De asemenea, au mai fost semnate și: un Memorandum de Înţelegere şi Coperare în domeniul agriculturii, un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea comercială între CN Administraţia Portului Maritim SA Constanta şi Autoritatea Portuară din Alexandria, un Memorandum de Înţelegere şi Coperare în domeniul apelor.

Cu această ocazie, ministru Harry Ilan Laufer și oaspetele egiptean – ministrul Sahar Nasr, au deschis lucrările Forumului de afaceri bilateral la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, prilej cu care oamenii de afaceri din România și Egipt au avut ocazia identificării de proiecte, oportunități de afaceri și investiționale reciproce, astfel încât să fie create premizele dezvoltări și diversificării schimburilor comerciale bilaterale. 

Informații de background

În anul 2016, exporturile româneşti au atins 579,5 mil.dolari, în scădere cu 26,2% faţă de perioada similară a anului 2015, când au fost 785,2 mil.dolari.

În primele cinci luni ale anului 2017, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 186,5 mil USD, în scădere cu 37,2% față de anul anterior, înregistrându-se un sold pozitiv de 88 mil USD. Exporturile românești au totalizat 137,4 mil USD în scădere cu 43,6%, iar importurile 49,1 mil USD, în scădere cu 7,8%.

La sfârşitul lunii iunie 2017 erau înregistrate în România 1.773 societăţi comerciale cu participare egipteană la capitalul social, valoarea totală capitalului social subscris în România fiind de 42,4 milioane USD. (conform ONRC).

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content