IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Substanțializarea relațiilor bilaterale economice, comerciale și investiționale româno-kazahe promovată la EXPO 2017 Astana Future Energy” de secretarul de stat Sterică Fudulea

COMUNICAT DE PRESĂ

Substanțializarea relațiilor bilaterale economice, comerciale și investiționale româno-kazahe promovată la EXPO 2017 Astana Future Energy” de secretarul de stat Sterică Fudulea

Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a participat, în perioada 27-28 iulie 2017, la vizita delegației oficiale, condusă de Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, în Republica Kazahstan, la expoziția internațională “EXPO 2017 Astana Future Energy”, care a marcat totodată, și cei 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

În acest context, secretarul de stat Sterică Fudulea a avut o serie de întâlniri cu oficialități kazahe în cadrul cărora au fost abordate aspecte punctuale ale colaborării bilaterale.

Astfel, întrevederea cu omologul său, copreședintele părții kazahe în Comisia Interguvernamentală româno-kazahă de colaborare comercial-economică și tehnico-științifică, a fost subliniată importanța deciziilor adoptate în cadrul acestei Comisii, aprofundându-se aspectele organizatorice privind desfășurare sesiunii următoare, preconizată pentru luna octombrie 2017, dar și a organizării, cu această ocazie a unui Forum comercial-economic între oameni de afaceri din România și Kazahstan.

Întâlnirea secretarului de stat Fudulea cu prim vice-ministrul Dalenov Ruslan Erbalatovich, s-a axat pe o prezentare detaliată a potențialului economic și investițional al României, care dispune de o paletă diversificată de mărfuri calitative ce pot fi exportate în Kazahstan. În acest context, secretarul de stat a înaintat invitația partenerului de dialog de a participa la sesiunea următoare a Comisiei Mixte pentru identificarea și valorificarea potențialului comercial-economic din ambele țări.

Discuțiile cu Tuyakbaev Saparbek Karakbaevich, președintele Comitetului pentru Investiții din cadrul Ministerului pentru Investiții și Dezvoltare din Kazahstan, au avut ca punct central prezentarea, pe de o parte a InvestRomania și a climatului românesc investițional, iar, de cealaltă parte, strategia viitoare kazahă de reformare a sectorului investițional, precum și câteva proiecte de investiții mixte în Kazahstan.

Pe agenda secretarului de stat Sterică Fudulea s-a regăsit și o întrevedere cu Sayasat Nurbek, managing director al Centrului Financiar Internațional Astana (AIFC). La această întâlnire, la care au participat și Florin Iordache, vice-președinte BNR și Dan Nițescu, consilier principal al guvernatorului Băncii Naționale, Sayasat Nurbek a evidențiat faptul ca în Astana se dorește crearea unui ecosistem pentru dezvoltarea mecanismelor financiare, care să determine transformarea acesteia într-un centru financiar regional precum Hong-kong sau Singapore. Acesta va cuprinde Bursa de Valori la Astana, Banca Islamică, Private Banking, Asigurări, Tranzacții Financiare și va fi amplasat în locul Expoziției Internaționale Expo Astana 2017, după finalizarea acesteia.

Secretarul de stat Sterică Fudulea a participat și la întâlnirea bilaterală a șefului delegației române, Teodor Meleșcanu, cu prim-ministrul Bakytzhan Sagintaev, în cadrul căreia partenerii de dialog au exprimat interesul pentru dezvoltarea în ansamblu a relațiilor bilaterale: dialogul politic, relațiile comercial-economice, schimburile academice, culturale, educaționale, precum şi colaborarea în cadrul instituțiilor internaționale.

Totodată, reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat, alături de delegația română la vizita în Regiunea Karaganda, unde au avut întrevederi cu reprezentanți ai comunității românești și cu guvernatorul Regiunii Karaganda, Yerlan Koshanov. În cadrul programului din Karaganda a fost prevăzută depunerea coroanelor de flori la Monumentul românilor, victime ale lagărelor staliniste (Monumentul de la Spassk) și vizitarea Universitații Tehnice de Stat din Karaganda.

În marja vizitei, ca membru al delegației oficiale române, secretarul de stat Fudulea a participat la consultările extinse între ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și omologul său kazah, Kairat Abdrakhmanov, urmate de ceremonia semnării Declaraţiei aniversare cu ocazia a 25 de ani de relații diplomatice. În marja vizitei a fost semnat Acordul de cooperare între Camera de Comerț și Industrie a României și Camera de Comerț Internațional a Republicii Kazahstan.

În același context, secretarul de stat Sterică Fudulea a participat la ceremonia oficială prilejuită de celebrarea, în data de 28 iulie, a Zilei României la Expoziția internațională „EXPO 2017 Astana” – Future Energy, care a fost deschisă de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, alături de ministrul kazah al Informaţiei şi Comunicării, Dauren Abayev. Ceremonia a fost urmată de dansuri populare ale ansamblului „Dorule” al Asociaţiei culturale române Dacia, una dintre cele trei organizații ale mediului asociativ românesc din Kazahstan şi concertul oferit de maestrul Gheorghe Zamfir.

Informații suplimentare:

În primele patru luni ale acestui an volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica KAZAHSTAN a fost de 510,522 milioane USD, din care exportul a fost de 13,625 milioane USD şi importul de 496,897 milioane USD, soldul fiind de 483,272 milioane USD în favoarea Kazahstanului.

Față de aceeași perioadă a anului 2016, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 99%, din care exportul a scăzut cu 13%, iar importul a crescut cu 106%. Este necesară conjugarea eforturilor de echilibrare a balanţei comerciale prin prezenţa mai activă a companiilor româneşti pe piaţa kazahă.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content