IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Întâlnire ministrul Ilan Laufer – ambasadorul Italiei la Bucuresti

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 1 august 2017: Relaţiile economice de excelenţă dintre România şi Italia s-au aflat pe agenda discuțiilor care au avut loc astăzi între ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Harry Ilan Laufer și ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi.

Au fost subliniate locul important pe care Italia îl ocupă în rândul partenerilor comerciali şi investiționali ai României, contribuţia însemnată pe care numeroasa comunitate românească din Italia o aduce la economia acestei ţări, ritmul susținut al colaborării bilaterale și perspectivele de continuare a trendului ascendent în relaţia bilaterală.

Demnitarul român a expus preocuparea actualului guvern pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, elemente de strategie şi priorităţi avute în vedere, iar în context, proiectele în care este implicat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – respectiv programele Start-up Nation şi Internaţionalizare, legile privind prevenirea, parteneriatul public-privat, transparenţa intereselor, contribuţia la debirocratizare, alte proiecte pentru atragerea investiţiilor străine şi eficientizarea sistemului de comerţ exterior.

Totodată, a exprimat interesul pentru extinderea şi consolidarea prezenței investiționale italiene în domenii strategice ale economiei româneşti, între care construirea unei infrastructuri viabile de transport – esenţială pentru atragerea investiţiilor şi dezvoltarea economică în general.

Ambasadorul Marco Giungi a apreciat eforturile, dinamismul şi progresele înregistrate în ultima perioadă în România, remarcând existenţa multor similarităţi cu evoluţiile din Italia. În acelaşi timp, diplomatul italian a subliniat angajamentul pe termen lung al investitorilor italieni în România.

Elemente de background

Italia este al doilea partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor comerciale bilaterale, în anul 2016, de 13,6 miliarde euro, din care export 6,7 miliarde euro şi import 6,9 miliarde euro. Soldul balanței comerciale a fost defavorabil părții române, respectiv –250,6 milioane euro.

La 30 iunie 2017 (statistica Oficiului Național al Registrului Comerțului), numărul societăţilor româneşti cu capital italian s-a ridicat la 44.559 (pondere 21,10%, locul 1 după numărul de companii străine înregistrate), cu un capital total investit de 2,35 miliarde euro – respective 3,3 miliarde euro conform statisticii Băncii Naţionale a României (locul 6, pondere 5,54%).

În acelaşi timp, prezența unei numeroase comunități românești în Italia (peste 1.250.000 de cetățeni romani înregistraţi), perfect integrate în mediul italian, conferă o dimensiune social-economică extrem de importantă acestei relații.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content