IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Vizita în Republica Polonă a Secretarului de Stat Stelică Fudulea

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 5-7 septembrie 2017, Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a efectuat o vizită în Republica Polonă. Demnitarul român a participat la unul dintre cele mai importante evenimente economice din regiune – Forumul Economic de la Krynica Zdroj, unde a susținut discursuri în cadrul panelurilor intitulate „Dezvoltare sustenabilă – de la idee la strategie” și „Regulile jocului: buna guvernare și atragerea investițiilor în Europa Centrală şi de Est”.

Secretarul de stat a prezentat progresele economice înregistrate de România şi preocuparea actualului guvern pentru permanenta îmbunătăţire a climatului de afaceri, respectiv programele gestionate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat menite să stimuleze înființarea de companii (Start-up Nation), să protejeze și să sprijine funcționarea activității firmelor (Programul de microindustrializare, Programul de modernizare a activităţilor firmelor de comerț și servicii), să susțină pătrunderea pe piețele externe a operatorilor economici români (Programul de internaționalizare), dar și alte reglementări destinate susţinerii mediului de afaceri (Legea parteneriatului public-privat, Legea prevenirii). „De toate aceste măsuri pot beneficia și oamenii de afaceri polonezi prezenţi pe piața românească, mai ales dacă activează în domeniile IT&C, cercetare și inovare”, a spus demnitarul român.

În marja forumului, secretarul de stat Sterică Fudulea a avut întâlniri cu Jadwiga Emilewicz, secretar de stat în Ministerul polon al Dezvoltarii Economice responsabil cu programele de dezvoltare a start-up-urilor, cercetare, dezvoltare, inovare, cu conducerea Camerei de Comerț Agricol din Malopolska și cu reprezentanții unor companii poloneze.

În cadrul discuţiilor cu omologul polon au fost trecute în revistă evoluţiile recente din relaţiile economice bilaterale, aflate pe o tendinţă continuu ascendentă, mecanismele instituţionale de colaborare bilaterală, problematica de interes comun din dosarele UE şi au fost convenite noi acţiuni destinate valorificării Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia şi intensificării schimburilor comerciale şi investiţionale reciproce.

Împreună cu reprezentanții Camerei de Comerț Agricol din Malopolska s-a stabilit continuarea dialogului în vederea organizării de evenimente comune prin valorificarea oportunităților oferite de piața românească, a fost subliniată necesitatea identificării de noi posibilități de extidere a cooperării și cu alte regiuni din România, pentru zona Dobrogea aratându-se un interes deosebit.  Dealtfel, Camera de Comerț Agricol din Malopolska organizează în mod regulat misiuni economice în România, sprijină acțiunile companiilor românești în zona Malopolska iar printre membrii săi regăsim numeroși oameni de afaceri cu investiții importante în țara noastră sau care cooperează cu firme românești.

Totodată, în cadrul vizitei în Polonia, secretarul de stat Sterică Fudulea s-a întâlnit cu conducerea Google: Jason Titus, vicepreședinte și Marta Poślad, director politici publice pentru Europa Centrală și de Est (ECE).

Aceștia au prezentat proiectele pe care le desfășoară în România, dedicate sprijinirii micilor antreprenori și studenților prin programe de educare în scopul promovării, în mediul on-line, pe platformele gestionate de Google, a diferitelor tipuri de afaceri. Din experința Google pe piața ECE și din experiența României în derularea de programe dedicate IMM-urilor, s-a cristalizat ideea unei Regiuni Start-up în Europa Centrală și de Est (Central East European Start-up Region).

Informații de background

Polonia reprezintă un partener strategic pentru România, în plan atât european, cât şi transatlantic.

In primele cinci luni din 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 2.420,3  milioane euro (creștere cu 19,3% față de aceeași perioadă din 2016), din care exportul 814,9 milioane euro (creștere cu 19,5%) și importul 1.604,3 milioane euro (creștere 19,1%).

Conform statisticii ONRC, la 31.07.2017, numărul societăţilor româneşti cu capital polonez era de 980 firme, cu un capital direct investit de 480,4 milioane euro, Polonia situându-se pe locul 18 în rândul investitorilor străini din țara noastră.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content