IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Participarea Secretarului de Stat Sterică Fudulea la TIF 2017 Salonic

COMUNICAT DE PRESĂ

Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a participat la TIF 2017 Salonic, cel mai mare târg cu profil general din Grecia, care s-a desfășurat în perioada 9-10 septembrie 2017.

 

Cu această ocazie, secretarul de stat Fudulea și Maria Kollia-Tsaroucha, ministru adjunct în cadrul Ministerului de Interne pentru Macedonia și Tracia au participat la lucrările Forumului de Afaceri Româno – Elen, eveniment la care au fost prezenți și Sorin Dumitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Charilaos Alexopoulos, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Salonic, Christos Seferis, președintele Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române București și Martin Ladislau Salamon, consul general al României la Salonic.

 

Demnitarul român a detaliat programele derulate pentru susţinerea mediului de afaceri românesc, precum Legea prevenirii, Legea parteneriatului public privat, programele de Internaţionalizare, Start-Up Nation, Microindustrializare şi Comerţ. Totodată, secretarul de stat Fudulea a prezentat posibilitățile de asistenţă pe care le oferă InvestRomania companiilor străine interesate de piaţa românească și a propus modalităţi de amplificare a comerțului şi cooperării economice dintre cele două țări.

 

În cadrul discuţiilor cu Maria Kollia-Tsaroucha, secretarul de stat Fudulea și-a exprimat speranța multiplicării evenimentelor bilaterale similare care vor contribui la valorificarea oportunităţilor de cooperare româno-elenă, în avantajul ambelor părți.

 

La încheierea Forumului de Afaceri Româno – Elen a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Camera de Comerț și Industrie Salonic, document prin care s-au pus bazele unei mai strânse cooperări între companiile membre ale celor două organizaţii.

 

În continuarea vizitei de lucru în Grecia, secretarul de stat Sterică Fudulea s-a întâlnit cu Yannis Boutaris, primarul orașului Salonic, care a apreciat sprijinul oferit mediului de afaceri de către Guvernul României.

 

Pe agenda discuțiilor celor doi oficiali s-au regasit subiecte precum: consolidarea relațiilor instituţionalizate de înfrățire a orașului Salonic cu Constanța, dezvoltarea cooperării cu orașul Cluj-Napoca și extinderea acestora la alte orașe din România, promovarea regională balcanică a culturii, tradițiilor și obiceiurilor. S-a convenit promovarea, în viitorul apropiat, a unui program comun special, prin crearea unei legături turistice între Salonic, Marea Neagră și Delta Dunării, folosindu-se, în acest scop, noua linie de cale ferată care face legătura între București și Salonic.

 

“Au fost zile marcate de evenimente productive, care vor contribui la dezvoltarea relațiilor economice româno-elene”, a declarat la finalul vizitei secretarul de stat Sterică Fudulea.

 

Elemente de background

Grecia este unul dintre partenerii economici importanţi ai României. În anul 2016, volumul schimburilor comerciale româno-elene a fost de 1,56 miliarde euro, cu 7,93 % mai mult decât în anul 2015. Exportul a fost de 768,35 milioane euro, în crestere cu 6,73% față de 2015, iar importul de 791,20 milioane euro, în creștere cu 9,13%.

 

În primele cinci luni din 2017, volumul schimburilor bilaterale a însumat 687,81 milioane euro, în crestere cu 8,80% fata de perioada similară a anului 2016, din care exporturile au inregistrat 342,21 milioane euro (+11,91%) iar importurile 345,60 milioane euro (+5,9%).

 

Grecia se află pe locul 7 în topul investitorilor străini din România, cu 6834 firme înregistrate, însumând un capital de 1,83 miliarde euro.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content