IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Consolidarea relațiilor economice bilaterale româno-elene, pe agenda de lucru a secretarului de stat Sterică Fudulea

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Sterică Fudulea, secretar de stat pentru comerț exterior în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) s-a aflat, în perioada 11-12 septembrie 2017, într-o vizită de lucru la Atena, în scopul aprofundării dialogului bilateral și amplificării relațiilor economice dintre România și Grecia.

Demnitarul MMACA a prezentat  la lucrările mesei rotunde, organizată de Ambasada României, programele derulate pentru susţinerea mediului de afaceri românesc, precum legea prevenirii, legea parteneriatului public privat, programele de internaţionalizare, Start-Up Nation, microindustrializare şi comerţ. La finalul dezbaterilor, a fost apreciat interesul ridicat pentru identificarea unor oportunități investiționale concrete în România, precum și posibilitatea inițierii unor proiecte reale vizând creșterea exporturilor de produse și servicii românești pe piața elenă.

Agenda vizitei a inclus întrevederi cu omologul elen, Yiorgos Tsipras, secretar general în MAE, coordonator al relațiilor economice internaționale, Nikos Sofianos, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Atena (ACCI), Theodoros Fessas, președintele Hellenic Federation of Enterprises (SEV), Elias Athanasiou, CEO al Enterprise Greece, precum și participarea la seminarul de afaceri Româno-Elen, respectiv masa rotundă organizată cu antreprenori români din Grecia.

În cadrul întâlnirii cu Yiorgos Tsipras, s-a convenit asupra necesității organizării celei de a V-a runde a consultărilor bilaterale pe teme economice, în vederea dinamizării relațiilor economice, în rândul proiectelor de interes prioritar remarcându-se cele din domeniul energiei, infrastructurii, agriculturii și turismului. Totodată, a fost subliniat nivelul bun al cooperării dintre România și Grecia, bazat pe relațiile tradiționale dintre cele două state, similitudinea de opinii în dosare regionale și europene de interes comun, pe prezența unei comunități românești bine integrate în Grecia, a minorității elene și a unei comunități de afaceri active în România.

Demnitarul MMACA a discutat cu Elias Athanasiou, CEO al Enterprise Greece, agenția elenă de promovare a exportului și atragerea de investiții străine, despre participarea firmelor elene la târgul INDAGRA (25 – 29 octombrie 2017) precum și despre misiunea economică și forumul de afaceri care vor avea loc la București, în luna noiembrie a.c.

În vederea impulsionării relațiilor între comunitățile de afaceri din cele două țări, secretarul de stat Sterică Fudulea a stabilit împreună cu Theodoros Fessas, președintele Hellenic Federation of Enterprises (SEV), un plan de activități, vizând organizarea Forumului de Afaceri Româno-Elen care se va desfășura în anul 2018 și care va include o sesiune de întâlniri B2B.

În marja vizitei la Atena, demnitarul MMACA a participat, la Clubul Oamenilor de Afaceri din cadrul Asociației Româno-Elene Armonia, la un seminar în cadrul căruia a prezentat prioritățile guvernului României în domeniul economic. Asociația Româno-Elenă Armonia va derula, începând cu luna septembrie 2017, proiectul “Start Business – Români din Grecia”, în cadrul programului Diaspora Start-Up.

Pe parcursul vizitei, Camera de Comerț și Industrie București (CCIB), reprezentată de președintele CCIB, Sorin Dimitriu și Camera de Comerț și Industrie Atena au semnat un acord de cooperare, în prezența secretarului de stat Sterică Fudulea. Părțile vor organiza misiuni economice în cele două țări, iar CCIB analizează oportunitatea deschiderii unui birou regional cu sediul la Atena, în prima parte a anului 2018.

 

Elemente de background

În anul 2016, volumul schimburilor comerciale româno-elene a fost de 1,56 miliarde euro, cu 7,93 % mai mult decât în anul 2015. Exportul a fost de 768,35 milioane euro, în crestere cu 6,73% față de 2015, iar importul de 791,20 milioane euro, în creștere cu 9,13%.

 

În primele cinci luni din 2017, volumul schimburilor bilaterale a însumat 687,81 milioane euro, în crestere cu 8,80% fata de perioada similară a anului 2016, din care exporturile au inregistrat 342,21 milioane euro (+11,91%) iar importurile 345,60 milioane euro (+5,9%).

 

Grecia se află pe locul 7 în topul investitorilor străini din România, cu 6834 firme înregistrate, însumând un capital de 1,83 miliarde euro.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Consolidarea relațiilor economice bilaterale româno-elene, pe agenda de lucru a secretarului de stat Sterică Fudulea

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content