IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

România și Croația – consultări economice pentru creșterea și consolidarea relațiilor bilaterale

COMUNICAT DE PRESĂ

Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, coordonator al domeniului comerț exterior și Mario Antonic, secretar de stat in Ministerul croat al Economiei, Antreprenoriatului și Meseriilor au condus, astăzi,  lucrările celei de a doua sesiuni a Consultărilor Economice Bilaterale România-Croația.

Principalele subiecte analizate în cadrul acestor consultări s-au referit la situația economică a celor doua țări, nivelul schimburilor economice bilaterale și volumul investițiilor reciproce, oportunitățile de cooperare concretă pe piețele din România și Croația, realizarea de schimburi de modele de best practice, acțiuni de intensificare a promovării exporturilor românești.

Cu aceasta ocazie au fost abordate și aspecte vizând politici comerciale și politici UE, politici ale IMM-urilor și programe de sprijin în vederea internaționalizării, cooperarea în cadrul platformei EUREKA și prezentarea de ansamblu a sectorului IT.

Secretarul de stat Sterică Fudulea a subliniat rolul consultărilor, afirmând că: “este esențiala continuarea acestora pentru consolidarea și dezvoltarea  dialogului bilateral în plan economic și politic, fiind, de asemenea, foarte importantă cooperarea și coeziunea dintre Statele Membre UE în actualul context internațional“.

Cei doi demnitari au agreat faptul că relațiile economice, comerciale și investiționale dintre România și Croația pot atinge niveluri superioare prin intensificarea dialogului, atât pe parcursul urmatoarei sesiuni de consultări bilaterale, cât și prin constituirea unor grupe de lucru la nivel de experți în domeniile IMM-uri și IT.

La consultări au participat experți din domeniile: comerț exterior, mediul de afaceri și IMM-uri, politici comerciale, cercetare-dezvoltare și IT.

Elemente de background
În anul 2016, volumul schimburilor comerciale româno-croate a fost de 270 milioane euro, cu 4,80 % mai putin decât în anul 2015. Exportul a fost de 160 milioane euro, în descrestere cu 1,85% față de 2015, iar importul de 110 milioane euro, în descreștere cu 8,77.

În primele cinci luni din 2017, volumul schimburilor bilaterale a însumat 134,6 milioane euro, în crestere cu 30,30% fata de perioada similară a anului 2016, din care exporturile au inregistrat 80,2 milioane euro (+25,58%) iar importurile 54,4 milioane euro (+37,94%).

Croația se află pe locul 64 în topul investitorilor străini din România, cu 245 firme înregistrate, însumând un capital de 8.5 milioane euro.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content