IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, a participat la lansarea CETA

COMUNICAT DE PRESĂ

Sterică Fudulea, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, coordonator al domeniului comert exterior, a participat, astăzi, la sediul Ambasadei Canadei la Bucureşti, la lansarea CETA, Acordul de liber schimb cuprinzător dintre Canada şi Uniunea Europeană.

 

CETA reprezintă unul dintre cele mai ambiţioase acorduri de liber schimb încheiate până acum de UE cu o ţară parteneră, care va determina o eliminare graduală a taxelor vamale la import dintre cei doi parteneri comerciali şi va contribui la o creştere estimată a PIB-ului UE de peste 12 miliarde euro anual, precum şi o serie de alte avantaje directe pentru firmele şi oamenii de afaceri de pe cele două maluri ale Atlanticului.

 

Domnul secretar de stat Sterică Fudulea a marcat, în cadrul conferinţei, semnificația intrării în vigoare a acestui acord, apreciind ca istorică ziua de 21 septembrie 2017 pentru relaţiile economice şi comerciale bilaterale dintre România şi Canada, a făcut o trecere în revistă a structurii acestor schimburi şi a efectelor directe pe care acordul îl va avea asupra evoluţiei acestora în viitor, a îmbunătăţirii relaţiilor de cooperare economică şi investiţionale dintre cele două părţi, a îmbunătăţirii accesului firmelor la licitaţiile privind achiziţiile publice şi a unor proiecte de investiţii publice atât în Canada cât şi în România, a creşterii nivelului de trai general al cetăţenilor noştri.

 

Conferinţa de lansare provizorie a CETA a fost găzduită de ambasadorul canadian în România, Excelenţa Sa domnul Kevin Hamilton, iar în cadrul acesteia au mai susţinut alocuţiuni domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene şi domnul Mihai Daraban, preşedintele CCIR. Toţi vorbitorii au salutat acest eveniment istoric, exprimându-şi speranţa pentru ratificarea acestui acord în cel mai scurt timp posibil, de către toţi semnatarii acestuia (astăzi acordul a intrat în vigoare cu titlu provizoriu).

 

 

***

Canada este unul dintre principalii parteneri comerciali non-UE al ţării noastre, cu un volum al schimburilor comerciale de aproape 200 milioane dolari, la sfârşitul anului trecut şi 136 milioane dolari investiţii directe (în cadrul a peste 1.900 de societăţi mixte româno-canadiene).

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content