IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Participarea la cea de-a șaptea Reuniune a Miniştrilor Economiei din țările ASEM

COMUNICAT DE PRESĂ

În încheierea turneului întreprins săptămâna aceasta în Asia, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, Ilan LAUFER, a participat la cea de-a șaptea Reuniune a Miniştrilor Economiei din țările ASEM (EMM7).

Organism interguvernamental înființat în anul 1996, ASEM s-a dezvoltat ca un forum socio-economic internațional de importanță majoră dedicat dialogului şi cooperării între Asia şi Europa. Întrunirile periodice EMM sunt dedicate dezbaterilor pe teme economice relevante, inclusiv comerțul şi investițiile realizate în cadrul spațiului ASEM.

Reluarea întâlnirilor ASEM – EMM după o pauză de 12 ani este de o relevanță deosebită, mai cu seamă în contextul schimbărilor structurale ale economiei mondiale din ultimii ani.

Evenimentul de anul acesta a avut loc în perioada 21-22 septembrie în Republica Coreea, la Seul, şi a fost centrat pe tema “Reconectarea Asia-Europa: Parteneriat inovator pentru prosperitate incluzivă”, pe trei paneluri de dezbatere: facilitarea și promovarea comerțului și a investițiilor, consolidarea conectivității economice și creștere durabilă și incluzivă.

Au participat miniștri ai economiei și comerțului din 21 de țări asiatice și 30 de țări europene, alături de reprezentanți ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Asian Bank for Development (ADB).

Invitat să ia cuvântul în cadrul reuniunii, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, Ilan LAUFER, a evidențiat realizările Guvernului de la Bucureşti în demersurile de consolidare a climatului economic românesc. Creșterea economică de 5,8 % în primul semestru al acestui an – cea mai mare din Uniunea Europeană – a fost apreciată de cei prezenți drept o performanță notabilă, în condițiile în care trimestrul II din 2017 a fost al optulea trimestru consecutiv de creştere a economiei româneşti (conform seriilor INS).

De asemenea, ministrul Laufer a subliniat importanța pe care politicile economice guvernamentale din România o acordă sprijinirii mediului de afaceri, prin implementarea programelor pentru încurajarea și sprjinirea antreprenorilor, precum și pentru internaționalizarea companiilor.

Participarea demnitarului român la cea de-a șaptea reuniune a miniştrilor economiei din țările ASEM (EMM7) a prilejuit dialoguri bilaterale cu oficialitățile prezente, marcându-se, astfel, valori şi obiective comune, oportunități şi provocări. În marja evenimentului, ministrul Laufer a purtat o serie de convorbiri cu premierul sud-coreean Lee Nak-Yon, cu Cecilia Malmström, comisarul european pentru comerț, precum şi cu Ungyu Paik, ministrul sud-coreean al Comerțului, Industriei şi Energiei. S-au trecut în revistă aspecte ale relațiilor bilaterale, au fost evidențiate noi oportunități de cooperare şi s-a convenit asupra continuării dialogului în perioada următoare. Sunt vizate în principal teme precum creşterea şi diversificarea exporturilor româneşti pe piața sud-coreeană şi atragerea de noi investiții directe în România.

În cadrul reuniunii au mai fost evidențiate direcții de acțiune pentru încurajarea acordurilor multilaterale în contextul unei dinamici fără precedent a economiei globale, cu accent pe comerț şi investiții.

În încheierea lucrărilor, s-a convenit ca raportul acestei reuniuni să fie prezentat la cel de-al 12-lea Summit ASEM care va avea loc la Bruxelles, în 2018.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content