IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Lucrările celei de a XIII-a sesiuni a Comisiei Mixte româno-kazahstaneze de colaborare economică și tehnico-sțiințifică

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Adrian Marius Dobre, Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat şi Magzum Mirzagaliyev, ministru adjunct al energiei din Republica Kazahstan, au condus lucrările celei de-a XIII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-kazahstaneze de cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiințifică (Comisia Mixtă), desfăşurată la Bucureşti, în perioada 4-5 octombrie 2017.

 

În marja Comisiei, oficialul kazahstanez a fost primit de Ilan Laufer,  ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.Consolidarea parteneriatului economic cu țările din Asia este una dintre priorităţile programului de guvernare și ne propunem ca țara dumneavoastră să devina unul dintre partenerii economici importanți ai României din Asia”, a punctat ministrul Laufer.

 

Discutând despre complementaritatea economiilor României și R.Kazahstan, s-a convenit asupra necesității diversificării cooperării economice, cu accent pe domenii precum IT, IMM-uri, agricultură, inovație și cercetare științifică etc., pentru găsirea acelor oportunități economice care ar genera plusvaloare în relaţiile bilaterale.

 

Pe parcursul lucrărilor în plen ale Comisiei Mixte româno-kazahstaneze s-a subliniat cursul ascendent al volumului comerţului bilateral și s-a agreat identificarea de soluţii pentru diminuarea deficitului comercial existent. În același cadru, s-a reiterat necesitatea sprijinirii mediului de afaceri din cele două ţări prin întâlniri periodice, astfel încât să poată fi valorificat, cât mai eficient, potențialul economic al celor două țări.

 

În vederea intensificării colaborării economice, specialiștii din ministerele prezente la lucrările Comisiei Mixte și-au exprimat dorinţa de colaborare în proiecte bilaterale de interes major în domeniile energiei, transporturilor, comunicațiilor, industriei, turismului, tehnologiei informației, agriculturii, cercetării şi educaţiei.

 

La finalul lucrărilor celei de-a XIII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-kazahstaneze de cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică, cei doi copreşedinţi, Adrian Marius Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat şi Magzum Mirzagaliyev, ministru adjunct al energiei din Republica Kazahstan, au semnat Protocolul sesiunii Comisiei Mixte, document care prevede principalele direcţii de colaborare viitoare.

 

Cu ocazia Comisiei Mixte, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, a organizat Forumul de Afaceri România-Kazahstan, la care au participat companii de prestigiu din cele două țări, în special din domeniul IT și transporturi.

 

 

Informații de background

În perioada ianuarie-iulie 2017, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Kazahstan a fost de 676,48  milioane USD, din care exportul a fost de 19,96 milioane USD şi importul de 656,52 milioane USD. Față de aceeași perioadă a anului trecut,  volumul schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 45,29 %.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content