IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

România – pe harta intereselor investiționale ale Emiratelor Arabe Unite

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Revitalizarea și consolidarea relațiilor tradiționale economice și comerciale dintre România și țările din Golful Persic prin implementarea de proiecte comune concrete, care să valorifice întregul potențial de cooperare, creșterea relațiilor bilaterale în domenii consacrate și multiplicarea lor în sectoare noi din economie se află pe agenda vizitei oficiale a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, în această zonă, în perioada 21-29 octombrie 2017.

Vizita de lucru a debutat în Emiratele Arabe Unite, cu participarea, la sediul Camerei de Comerț Dubai, la un forum pentru prezentarea InvestRomania, unde demnitarul român a expus demersurile inițiate de Guvernul României pentru susținerea și încurajarea investitorilor care vin cu proiecte viabile de dezvoltare în România, printre care se numără legea Parteneriatului Public Privat și schemele de ajutor de stat. În acest sens, creșterea economică din România, de 5,8 % pe primul semestru 2017, cea mai mare din UE – a prilejuit o discuție detaliată despre măsurile Guvernului României menite să asigure un climat economic sigur și stabil, prielnic dezvoltării și investițiilor străine directe.

Totodată, ministrul Laufer a accentuat poziția strategică a țării noastre, avantajele oferite de accesul direct la coridoarele de transport pan-europene, care fac din România una dintre cele mai atractive destinații de afaceri din Europa Centrală și de Est, de interes pentru oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite care dețin un potențial mare pentru investiții, ce ar putea fi orientat către proiecte de infrastructură, sectoare industriale, IT, turism și agricultură.

“Ca modalitate de intensificare a relațiilor economice bilaterale dintre EAU și România susțin derularea unor proiecte trilaterale, în formatul România (executant) – EAU (investitor) – un terț stat (beneficiar) și reiterez dorinţa noastră de a concretiza cât mai curând proiecte economice bilaterale și de investiţii între România și EAU, în sectoare strategice și de interes”, a spus ministrul român.

Din delegația de la București a făcut parte și secretarul de stat pentru Afaceri Globale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Monica Gheorghița, care a reiterat sprijinul și importanța pe care MAE, în numele statului român, le acorda diplomației economice și comerciale și dezvoltării relațiilor bilaterale cu statele din zona Golfului Persic.

Delegația din țara gazdă a fost condusă de președintele al Camerei de Comert și Industrie Dubai, Majeed Al Ghurair care a fost însoțit de Essa Al Ghurair, vicepreședinte Al Ghurair Investments LLC, precum și de importanți oameni de afaceri din EAU.

În marja vizitei, ministrul Laufer a purtat discuții despre modalitățile de dezvoltare a relațiilor de afaceri între companiile din România și EAU cu ministrul economiei din EAU, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, și cu ministrul secretar de stat, CEO Abu Dhabi National Oil Company, președinte Abu Dhabi Ports, Sultan Bin Ahmad Al Jaber. Au fost identificate direcții de dinamizare a cooperarării dintre cele două țări în sectoare precum: manufacturarea unor produse industriale (în domeniul industriei petrolului, petrochimiei, căilor ferate), acordarea de know-how în domenii în care țara noastră are experiență (sectorul energetic, domeniul IT) precum și implicarea în proiecte cu terțe țări partenere.

În același cadru, oficialii din cele două țări au discutat și despre participarea firmelor românești cu echipamente, tehnologie și fortă de muncă la realizarea proiectelor care vor fi dezvoltate pentru asigurarea condițiilor necesare organizării World Expo 2020.

În cadrul discuțiilor ministrului Laufer cu reprezentanții Fondului Investment Corporation of Dubai, autoritate guvernamentală responsabilă pe domeniul investițiilor, Douraid Zahgouani, membru al bord-ului, a expus pe larg mecanismele de funcționare ale Fondului, arătându-și interesul pentru piața românească.

Ministrul Laufer a fost însoțit pe durata vizitei în Emiratele Arabe Unite de ES Adrian Măcelaru, ambasadorul României la Abu Dhabi, consulul general al României la Dubai, Nicoleta Teodorovici și reprezentantul Biroului de Promovare Comercial Economică de la Dubai, Titus Țintean.

Elemente de background
EAU sunt primul partener economic al țării noastre în spațiul Consiliului de cooperare al Golfului și al treilea în lumea arabă, din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale bilaterale. În primul semestru din 2017, volumul schimburilor a avut o valoare de 203 milioane USD, din care 188 milioane USD export românesc.

Principalele produse comercializate: produse vegetale, minerale, lemn și produse din lemn, echipamente și aparate electrice, metale comune și mobilă.
EAU fac parte din grupul țărilor beneficiare ale Sistemului Generalizat de Preferințe (SGP), membru al Consiliului de Cooperare din Golf și membru al OMC.

În perioada 1990 – 31 decembrie 2016 au fost înregistrate un total de 345 de societăți comerciale cu capital social emiratez care-și desfășoară activitatea în România, ocupând astfel locul 43 în topul țărilor cu societăți înmatriculate în România. Ponderea în numărul total de societăți cu investiție străină este de 0.16%. Capitalul total investit la 31.12.2016 a fost de 23,44 mil. USD, Emiratele Arabe Unite ocupând locul 55 în topul țărilor din punct de vedere al capitalului investit în România. 

Biroul de Presă al Ministerului pentru
Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content