IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Misiunea de promovare a exportului și atragere de investiții a ministrului Ilan Laufer a continuat în Statul Kuweit

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Misiunea de promovare a exportului și atragere de investiții a ministrului Ilan Laufer în țările din zona Golfului, din perioada 21-29 octombrie 2017, a continuat în Statul Kuweit cu întrevederi la nivel guvernamental și comunitatea de business locală.

 

Convorbirile au avut ca punct central substanțializarea relațiilor economice bilaterale prin implementarea și multiplicarea investițiilor kuweitiene în România, internaționalizarea companiilor românești pe piața arabă, precum și prin creșterea exporturilor de produse cu valoare adăugată mare către statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.

 

În cadrul întrevederii cu H.E. Khaled Nasser Abdullah Al-Roudan, ministrul Comerțului și Industriilor din Kuweit, cei doi demnitari au analizat stadiul cooperării economice și comerciale bilaterale și a fost apreciat demersul de reluare, la începutul anului viitor, a lucrărilor comitetului mixt interguvernamental, parte a eforturilor comune de promovare a relațiilor între cele două state. De asemenea, a fost stabilită crearea unui punct de contact la nivelul celor două ministere, element esențial în identificarea și gestionarea oportunităților și posibilităților de cooperare.

 

Apreciem sprijinul constant acordat la nivel oficial în dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, prin impulsionarea sectorului privat, în special prin încurajarea activă a oamenilor de afaceri kuweitieni de a investi în România. Consider că pot fi identificate proiecte în domenii precum infrastructura rutieră, sănătate, petrol și gaze, construcții sau telecomunicații“, a spus ministrul român.

 

Ministrul kuweitian a apreciat drept pozitivă poziția țării noastre în topul clasamentului Ease of Doing Business 2017 realizat de World Bank Group (locul 36 din 190 de state).

 

Demnitarul român a evocat procesul de restructurare şi modernizare parcurs de România, bazat pe atragerea masivă de investiții şi capitaluri străine, la care pot contribui și reprezentanții comunității de business din Statul Kuweit. Totodată, având în vedere calitatea de membru al UE și contextul Brexit, România poate fi considerată o punte comercială de legătură între țările arabe din Golf şi UE.

 

În marja vizitei, ministrul Laufer a avut contacte atât la nivelul instituțiilor de stat kuweitiene, cât și la nivelul mediului de afaceri din această țară.

 

Cu ocazia discuțiilor purtate cu Ahmed Tahous Al-Tahous, Director în cadrul Kuwait Investment Authority a rezultat faptul că România a devenit din ce în ce mai atractivă din punct de vedere al realizării de investiții, aspect confirmat și de faptul că, în ultimii șapte ani, investițiile KIA în țara noastră au crescut de peste opt ori. De asemenea, au fost stabilite domeniile concrete pe care partea kuweitiană le va avea în vedere pentru perioada următoare: infrastructură, sănătate, agricultură, petrol și gaze și IT&C.

 

În contextul discuțiilor cu Anwar A. Almulla, vice-președinte Al Mulla Group, care a precizat că urmează să inaugureze cel mai mare spital din zona Orientului Mijlociu (în 2018), deținând o bună expertiză în acest domeniu, ministrul român a prezentat măsurile prevăzute în programul de Guvernare, cu aplicabilitate în acest sector, respectiv construirea a șapte spitale regionale și a unui altul metropolitan. De asemenea, partea kuweitiană și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini accesul companiilor românești pe piața din Statul Kuweit și implicit la proiectele cu finanțare de stat (industria auto, sănătate, producție și comerț).

 

Vizita de lucru a ministrului român a continuat la Camera de Comerț și Industrie Kuweit, unde au avut loc discuții cu Ali M. Thunaian Al-Ghanim, președintele organizației. Cu această ocazie, partea kuweitiană a subliniat relațiile foarte bune dintre cele două state și potențialul pe care relațiile economice bilaterale îl poate atinge. A fost stabilit ca în perioada următoare partea română să transmită propuneri concrete de proiecte de colaborare, pe care investitorii kuweitieni să le poată analiza în vederea realizării de investiții. Totodată, partenerii de discuții au stabilit modalități concrete și eficiente de menținere a unui contact permanent pentru ca proiectele comune să fie gestionate eficient și în beneficiul ambelor părți.

 

Oamenii de afaceri kuweitieni au apreciat în mod deosebit prezentarea InvestRomania și datele macroeconomice despre România prezentate în cadrul seminarului organizat de Camera de Comerț și Industrie Kuweit cu prilejul vizitei ministrului Laufer.

 

În contextul discuțiilor purtate cu Abdulwahab A. Al-Bader, Director General în cadrul Kuwait Fund for Arab Economic Development, au fost identificate posibilități concrete de cooperare pe spații terțe, mai ales în contextul în care autoritatea kuweitiană are proiecte de finanțare în 106 state.

 

Cea de-a doua zi a vizitei a cuprins și o întrevedere cu Sheikh Nimr Fahad Al-Sabah, ministru adjunct în cadrul ministerului Comerțului și Industriei din Statul Kuweit, precum și cu Eid Khalif Al-Rashidi, secretar de stat pentru protecția consumatorului.

 

În contextul în care pentru țările din zonă sunt foarte importante atât conceptul cât și acțiunile concrete în domeniul securității alimentare, s-au convenit măsuri punctuale pentru facilitarea realizării de export românesc de produse alimentare (conserve, carne și produse din carne și animale vii).

 

Elemente de background

 

Reamintim că ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Ilan Laufer s-a aflat, în perioada 25-27 octombrie 2017, într-o vizită oficială în Statul Kuweit, unde a fost însoțit de ES Daniel Tănase, ambasadorul român în Statul Kuweit și reprezentantul Biroului de Promovare Comercial Economică din acest stat, Dragoș Robu.

 

La 31.08.2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 29,98 milioane USD, din care 29,96 milioane USD export românesc (în creștere cu 3,46%) și 0,02 milioane USD import românesc. România exportă în Kuweit mașini, aparate pentru terasare și nivelare pământ, lemn și produse din material lemnos, aparate și dispozitive de laborator, țevi, conducte, profile tubulare, etc. și importă articole din fier sau din oțel (structuri și părți de structuri), îmbrăcăminte,  încălțăminte, părți și accesorii de autovehicule, etc.

 

Conform datelor furnizate de ONRC, la 31.12.2016 erau înregistrate 178 de societăți comerciale, cu un capital social de 378,66 mii USD, locul nr. 103 în topul investitorilor din punct de vedere al investiției în echivalent valută.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content