IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Vizita ministrului Ilan Laufer în Statul Qatar

COMUNICAT DE PRESĂ

În ultima etapă a misiunii de promovare a exportului și atragere de investiții, ce a avut loc în perioada21-29 octombrie 2017 în tarile din Golful Arab, ministrul Ilan Laufer a efectuat o vizită oficială la Doha. Cu acest prilej, au avut loc întrevederi semnificative la nivelul comunității locale de afaceri şi cu oficiali guvernamentali.

 

Cu ocazia vizitei demnitarului roman, Asociația Oamenilor de Afaceri Qatarezi (AOAQ) a organizat o masă rotundă la care au participat actori de marcă ai mediului de afaceri din Qatar. În cadrul discuţiilor purtate la acest eveniment, ministrul Laufer a subliniat necesitatea dialogului reciproc dintre cele două comunităţi antreprenoriale, prezentând în detaliu mediul de afaceri şi investiţional din România, precum şi oportunităţile oferite de ţara noastră.

 

Totodată, demnitarul român a evidențiat mecanismele de stimulare a investiţiilor străine directe în România, adăugând că “stabilitatea politică şi economică, existenţa unei forţe de muncă calificată și instruită, precum şi cea mai ridicata rată de creștere economică din UE, de 5,8% în primul semestru al anului 2017, reprezintă factori de stimulare a investiţiilor”.

 

În context, Sheikhul Faisal bin Qassim Al-Thani, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Qatarezi a exprimat interesul Asociației de a explora oportunităţile de investiții prezentate și dorința dezvoltării cooperării bilaterale în domeniu.

În cadrul întâlnirii cu Ibrahim Hassan Al-Asmakh, preşedintele Regency Group Holding, care domină piaţa imobiliară din Qatar, ministrul român a oferit informații detaliate despre economia României, evidențiind atuurile care potențează atragerea de investiții străine.

 

Pe parcursul discuției cu oficialul român, Rashid Sraiya Al Kaabi, Vice-preşedintele Al Sraiya Holding Group, s-a arătat interesat de oportunităţile oferite de România în domeniul imobiliar și în turism. Holdingul cuprinde 42 de companii din diverse domenii (construcţii, petrol şi gaze, procesare produse alimentare, amenajare teritoriu, ospitalitate, etc), în cadrul cărora lucrează peste 15.000 de angajaţi.

 

În cadrul întrevederii cu Sheikhul Mohamed Fahed Al Thani, preşedintele Gulf Hotels Co., acesta a menționat că doreşte să coopteze cât mai multe companii româneşti care să lucreze în Qatar, intenţionând în acest sens să efectueze curând o vizită în România. Ministrul Laufer a menţionat că partea română va acționa pentru dezvoltarea unei cooperări bazate pe proiecte concrete, care sunt în lucru în prezent.

 

Întrevederea cu Hamad Saleh Al-Qamra, preşedintele Al-Qamra Holding Group (care activează în construcţii, agricultură, energie, petrochimie, imobiliar, ospitalitate, comerţ, logistică şi servicii, medicină, educație) a gravitat în jurul proiectelor holdingului, în domenii de interes prioritar precum: agricultura, piscicultura, industria materialelor de construcții. Omul de afaceri qatarez a menţionat că are în intenţie efectuarea, până la sfârşitul a.c., a unei vizite de prospectare a oportunităților de afaceri în România.

 

În cadrul discuției cu Sheikhul Mansur bin Jabor bin Jassim Al-Thani şi respectiv Sheikhul Jabor bin Mansour bin Jabor Al Thani, ambii deţinători de grupuri de companii în domeniul construcţii şi respectiv manufacturier, ministrul Laufer a prezentat oportunitățile oferite de programul Prima Casă. Cei doi dezvoltatori şi-au exprimat interesul de a investi în proiecte de construcţii civile (locuinţe rezidenţiale, de birouri, hoteluri) în România și și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru obținerea de consultanță in vederea aducerii de specialişti constructori și designeri din România în Qatar.

 

Ministrul Ilan Laufer a purtat, în Qatar, convorbiri cu ministrul energiei şi industriei, dr. Mohamed bin Saleh Al-Sada. Oficialul român a prezentat nivelul record de creştere atins de ţara noastră, din perspectiva principalilor indicatori economico-financiari, precum şi măsurile prevăzute în Programul de guvernare pentru dezvoltarea constantă şi stabilă a ţării noastre.

 

Ministrul Al-Sada a exprimat, în cadrul discuțiilor, interesul părţii qatareze de se implica, pe domeniul său de competenţă, în proiecte de anvergură în România, pe domenii cum sunt gazul natural lichefiat (GNL), energia (power generation), tehnologiile inteligente, prin extrapolare făcând referire şi la agricultură, infrastructură, comerţ şi turism.

 

Ministrul Laufer a evidențiat importanţa pe care România o acordă consolidării unui ecosistem antreprenorial modern, precum şi legislaţiei care asigură cadrul optim de dezvoltare a mediului de afaceri. De asemenea, a trecut în revistă principalele coordonate ale programului Start-up Nation, care a dus la crearea a 20.000 companii româneşti doar în 2017.

 

Întrevederea ministrului Ilan Laufer cu ministrul de finanţe, Ali Sharif Al Emadi, care este şi preşedintele Băncii Naţionale a Qatarului, s-a axat pe dorința comună de a substanțializa și eficientiza potenţialul real de cooperare economică dintre România şi Qatar. Ministrul Al Emadi a menţionat că şi Qatarul, asemenea României, adoptă măsuri de diversificare a economiei, inclusiv prin programe de stimulare a dezvoltării sectorului privat de afaceri.

 

La întrevederea cu preşedintele Qatar Investment Authority (QIA), Sheikhul Abdulla bin Mohammed bin Saud Al Thani, ministrul român a evidenţiat finalizarea creării cadrului legislativ al parteneriatului public-privat (PPP), dar si aspecte ale proiectului de inființare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investiţii în România. Preşedintele Qatar Investment Authority a apreciat cele prezentate şi a exprimat disponibilitatea părţii qatareze de a oferi consultanţă în domeniile calculării și minimizării riscurilor în cazul macro-investiţiilor. La întâlnire a participat şi Sheikhul Abdulaziz Ali Al-Thani, responsabil pentru proiectele de investiţii ale QIA, care va efectua curând o vizită de prospectare la București.

 

La revenirea la Bucureşti, ministrul Laufer a avut o întâlnire de lucru cu preşedintele Qatar Development Bank (QDB), Abdulaziz bin Nasser Al-Khalifa, care conduce delegaţia qatareză la lucrările misiunii economice organizate de QDB în România (30 – 31 octombrie a.c.). În cadrul discuției, au fost propuse modalități concrete de colaborare, instituirea schimbului de expertiză în domeniul măsurilor de susținere a start-up-urilor din cele două ţări, menite a contribui la impulsionarea cooperării dintre mediile de afaceri din România şi Qatar.

 

Ministrul Laufer a fost însoțit pe durata vizitei în Statul Qatar de ambasadorul României la Doha, Cristian Tudor, și de reprezentantul Biroului de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei, Neagu Gheorghiţă.

 

Elemente de background

 

La 31.08.2017, potrivit DGV a Statului Qatar, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de peste 43 milioane USD, din care 41,3 milioane USD exporturi româneşti și 1,95 milioane USD importuri din Qatar.

Conform datelor furnizate de ONRC, la 31.12.2016 erau înregistrate 30 de companii qatareze, cu un capital social de 450,00 mii USD (locul nr. 101 în topul investitorilor din punct de vedere al investiției în echivalent valută).

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content