IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Vizita ministrului Ilan Laufer în Georgia

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Giorgi Kvirikashvili, prim-ministrul Georgiei, au convenit, astăzi,  în cadrul unei întrevederi la Tbilisi, că este important ca România și Georgia să continue implementarea inițiativelor și proiectelor cu rezultate concrete pentru economiile celor două state, parteneriatul strategic dintre UE și Georgia și crearea Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) oferind oportunități multiple de cooperare.

 

Un alt subiect al discuțiilor celor doi demnitari s-a referit la reluarea activității Comisiei Mixte Interguvernamentale româno-georgiene de colaborare economică,  o consecință a dialogului politic la cel mai înalt nivel și, totodată, un instrument esențial în consolidarea parteneriatului economic dintre cele două state.

 

„Sunt convins că deciziile adoptate în cadrul acestei sesiuni, prima după anul 2003,  vor avea un rol foarte mare în creșterea amprentei celor două medii de afaceri în economiile română și georgiană. Există, în colaborarea cu Georgia, principalul partener comercial al României în regiunea Caucazului de sud, un potențial economic ce poate fi exploatat la cote maxime, din care vom avea de câștigat atât la nivel guvernamental cât și în zona economică, prin dezvoltarea și multiplicarea parteneriatelor existente dar și viitoare.

 

Ministrul Laufer a  condus, din partea României, alături de Dl. Genadi Arveladze, ministru adjunct al economiei, din Georgia, sesiunea plenară a Comisiei mixte Interguvernamentale, care a avut ca rezultat identificarea domeniilor în care există oportunități reale pentru concretizarea cooperării între cele două țări. Principalele zone de interes comun se regăsesc în sectorul IT, sectorul hidro-energetic, agricultura şi industria agro-alimentară, construcţiile civile şi infrastructura, transporturile maritime de marfă și persoane precum și turismul cultural și de agrement.

 

În timpul discuțiilor a fost analizat nivelul relațiilor economice și comerciale bilaterale stabilindu-se, ca modalități de îmbunătățire a acestora, materializarea colaborărilor în domenii consacrate și extinderea acestora în sectoare noi atât prin intensificarea comerțului bilateral, cât și prin creșterea volumului de investiții reciproce.

 

Pentru eficientizarea funcționării Comisiei mixte s-a convenit elaborarea unui proiect de strategie pentru dezvoltarea parteneriatului economic bilateral, ce va fi definitivat în cadrul lucrărilor următoarei sesiuni a Comisiei mixte, ce va avea loc la București.

 

Deciziile adoptate astăzi au fost incluse în Protocolul Comisiei mixte, semnat de copreședinții acesteia, Ilan Laufer, ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și  Genadi Arveladze, ministrul adjunct al economiei din Georgia, la finalul sesiunii.

 

Demnitarul român a fost însoțit la Tbilisi de E.S dl. Radu Liviu Horumbă, Ambasadorul României în Georgia precum și de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Turismului, Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și ai CN Administrației Porturi Maritime Constanța SA.

 

 

Informații de background

La 31 decembrie 2016, volumul schimburilor comerciale româno-georgiene a fost de 204,4  milioane USD, în scadere cu 9,5%  faþã de situaþia primelor 12 luni ale anului 2015. Exportul României în Georgia a însumat 194,2  milioane USD, în scãdere cu 9,2%, iar importul din Georgia a fost de 10,2  milioane USD, la fel în scãdere cu 16,27%. Exporturile româneşti constau în produse petroliere (91,9%), produse alimentare (2,4%), produse ale industriei chimice și conexe (2%), mașini, aparate, echipamente electrice (1,1%), mase plastice (0,9%). Importurile din Georgia constau în produse ale industriei chimice (îngrăşăminte) și produse minerale.

 

La data de 31.08.2017 erau înregistrate în România 15 societăţi comerciale cu capital georgian, cu o valoare a capitalului social subscris de 42,5 mii USD.

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content