IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Întrevederea ministrului Ilan Laufer cu reprezentanții mediului de business farmaceutic

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a avut, ieri, o întrevedere cu reprezentanții mediului de business farmaceutic, cărora le-a propus un mod de lucru bazat pe întâlniri periodice, cu rol consultativ, pentru identificarea soluțiilor de creștere a volumului de investiții în sectorul farmaceutic românesc.

Discuțiile au avut loc în cadrul  mesei rotunde cu tema “Colaborarea public-privat: îmbunătățirea mediului de operare”, la care au participat și reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României. Principalele teme s-au referit la crearea unui mediu de business sănătos, stabil și predictibil din punct de vedere economic și legislativ, capabil să ofere cadrul dezvoltării și multiplicării afacerilor din domeniul farmaceutic.  

Contribuția companiilor farma este de sute de milioane de euro la PIB-ul României și de alte sute de milioane de euro regăsite în contribuții din taxe și impozite. Sectorul farmaceutic susține aproximativ 16.000 de locuri de muncă, directe sau indirecte, create prin relațiile cu furnizorii și producătorii de bunuri și servicii.

 “Vrem să existe cât mai multe investiții în sectorul farma românesc și ne dorim ca o parte din produsele comercializate pe piața autohtonă să fie fabricate în România și toți producătorii să aibă șanse egale atunci când participă la licitațiile pentru vânzarea produselor lor” a declarat ministrul Laufer, care  a continuat “aveți tot sprijunul meu în susținerea inițiativelor ce vor aduce plus valoare în economia românească, indiferent că vorbim de investiții ale unor companii multinaționale sau ale celor cu capital românesc”.

Prezent la dezbaterile mesei rotunde, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, a declarat: “Companiile care sunt pe piața din România se află aici pentru că pot face business pe piața noastră. România a demonstrat deci, că este o țară în care se poate face profit. Aș vrea să vedem cum vă putem determina să investiți în România, să produceți în România și de aici să exportați, de exemplu, măcar o parte din insulină. Aș face în așa fel încât să vă ajut și să vă încurajez să relocați o parte din producție către România ca să reducem dependența de spațiul european.”

Reprezentanții companiilor farma își doresc un cadru de business predictibil și stabil, pentru a-și crește amprenta investițională în economia românească, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu afirmând că “Sănătatea este elementul declanșator pentru dezvoltarea economică,  iar Strategia de sănătate publică, punctul de plecare pentru crearea unor reguli după care ar trebui să se desfășoare activitatea noastră de acum încolo. CNAS a avut în 2016 un buget de circa 1,8 miliarde de euro pe care l-am acordat domeniului farma. Derulăm 14 programe naționale de sănătate la care au acces circa un milion de pacienți. Ne așteptăm ca sumele totale derulate pe aceste 14 programe să fie de un miliard de euro.”

Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Senat, a susținut, la rândul său necesitatea reglementării moderne a legislației în domeniul farmaceutic și  substanțializarea susținerii acestui sector, declarând: “Avem nevoie de sprijin interministerial în problema integrării furnizorilor privați, în reglementarea finanțărilor alternative, regândirea celorlalte surse de finanțare și optimizarea legislației în domeniul achizițiilor publice”. 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content