IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Ministrul Ilan Laufer susține interesele României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe-Comerţ

COMUNICAT DE PRESĂ

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat  a participat astăzi, la Bruxelles, împreună cu miniştrii de comerţ din statele membre UE, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe-Comerţ. Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte de interes comercial actual, precum stadiul pregătirii celei de a 11-a Conferinţe Ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) și situaţia negocierilor comerciale vizând încheierea de Acorduri de Comerţ Liber UE-Mexic şi UE-MERCOSUR.

 

” Pregătirea celei de a 11-a Conferinţe Ministeriale este prioritatea noastră reală în materie de comerț și ne bazăm pe negociatorii Comisiei Europene să continue o abordare strategică a acestora. România este preocupată și depune eforturi substanțiale pentru a facilita accesul întreprinderilor mici și mijlocii la comerțul internațional. Agricultura este un alt subiect de importanță deosebită, alături de comerțul electronic, atragerea de investiții, subvențiile orizontale și pentru pescuit, precum și reglementarea comerțului cu servicii interne“, a precizat Ilan Laufer. 

 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a accentuat, cu această ocazie, importanța unei implicări pro-active a reprezentanţilor Comisiei Europene în negocierile aferente pregătirii celei de a 11-a Conferinţe Ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ce va avea loc la Buenos Aires, în perioada 10 -13 decembrie 2017.

 

Demnitarul român a reiterat sprijinul Guvernului de la București pentru eforturile de construire a alianțelor UE, atât cu țările dezvoltate, cât și cu țările în curs de dezvoltare. În context, Ilan Laufer a susținut necesitatea continuării unui dialog aprofundat cu partenerii americani, atât pe tema reformării OMC, cât şi pe tema negocierilor aferente celei de a 11-a Conferinţe Ministeriale, precum şi a negocierilor post – Buenos Aires.

 

Totodată, ministrul Laufer a apreciat necesitatea includerii, pe agenda Conferinței, a unor subiecte ce intră în preocupările imediate ale OMC, cum ar fi temele circumscrise comerţului cu produse agricole, în principal sprijinul intern și stocurile publice pentru securitatea alimentară.

 

 

Referitor la situaţia negocierilor comerciale vizând încheierea de Acorduri de Comerţ Liber UE-Mexic şi UE-MERCOSUR, ministrul Ilan Laufer a insistat pe finalizarea acestora până la sfârşitul anului în curs și importanța convenirii unor acorduri comerciale cuprinzătoare, ambiţioase şi echilibrate.

 

România își dorește consolidarea relațiilor comerciale cu Mexic şi MERCOSUR, în beneficiul reciproc al tuturor partenerilor. Este datoria noastră să obținem beneficii considerabile pentru economiile comunitare, ca urmare a accesului pe piață al produselor industriale și agricole, intensificării comerțului cu servicii, utilizării indicării geografice și regulilor de origine. Sperăm, de asemenea, că cele două acorduri viitoare vor include concesii comerciale avantajoase pentru exportatorii europeni “, a menționat ministrul Laufer.

 

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe-Comerţ comisarul european responsabil cu comerţul internaţional, Cecilia Malmström, a prezentat un raport al Comisiei Europene referitor la implementarea Acordurilor de Comerţ Liber încheiate până în prezent de către UE.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content