IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Relansarea cooperării economice bilaterale dintre România și Egipt

COMUNICAT DE PRESĂ

 

O nouă abordare în relansarea cooperării economice bilaterale dintre România și R.A. Egipt, prin implicarea activă a mediului de afaceri din cele două țări și găsirea oportunităților comerciale de interes deosebit pentru ambele părți, sunt principalele coordonate aflate pe agenda vizitei oficiale a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, în R.A. Egipt, din perioada 18-20 noiembrie 2017.

 

În prima zi a vizitei oficiale la Cairo, demnitarul român a avut o întrevedere cu doamna Sahar Nasr, ministrul Investițiilor și Cooperării Internaționale, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele recente ale economiei românești fiind subliniat nivelul de creștere al PIB cu 7% în primele nouă luni ale anului 2017, a fost apreciată dinamica sporită a contactelor bilaterale la nivel înalt din acest an, a fost reafirmat interesul companiilor românești pentru implicarea activă în implementarea programelor de dezvoltare egiptene și, totodată, oamenii de afaceri egipteni au fost încurajați să învestească în România, în special în producție, agricultură sau turism.

 

Suntem într-un moment prielnic pentru intensificarea cooperării bilaterale dintre țările noastre și este important să ne concentrăm pe oportunități comerciale de interes, produse industriale cu un grad ridicat de prelucrare cum sunt echipamentele petrochimice, materialul rulant, echipamentele din domeniul energiei, ș.a. Egiptul va continua să rămână o piață cu potenţial important pentru exporturile româneşti, având în vedere proximitatea geografică, relaţiile comerciale tradiţionale şi interesul crescut al firmelor româneşti pentru această piaţă”, a spus ministrul Ilan Laufer.

 

Cei doi demnitari au decis  finalizarea memorandumurilor de înțelegere care sunt încă în lucru, pe lângă cele deja semnate (IMM-uri, investiții, agricultură, resurse apă, cooperare între Administrația Portului Constanța și Portul Alexandria), conform celor convenite la Comitetul mixt desfășurat la București, în luna iulie precum și dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral la nivel guvernamental, un semnal important pentru sectoarele de afaceri din ambele țări.

 

S-a convenit un plan concret de acțiuni care să determine creșterea schimburilor comerciale bilaterale, în vederea atingerii pe termen scurt a nivelului de 1 miliard USD, menținând în acest fel Egiptul ca unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din zona Africii și Orientului Apropiat.

 

Totodată,  oficialul român a participat la un workshop în care au fost prezentate concluziile finale ale programul Start Up Nation și impactul deosebit pe care acesta l-a avut, iar la rândul lor, reprezentanții părții egiptene au detaliat programele de promovare ale investițiilor și de sprijin a tinerilor antreprenori din această țară.

 

La finalul primei zile a vizitei oficiale din Egipt, ministrul Ilan Laufer s-a întâlnit cu Tawfik Diab, președintele PICO Group, una dintre cele mai mari companii private din R.A. Egipt., cu care a discutat stadiul actual al investițiilor Pico Group și perspectivele extinderii pe piața din România și în alte sectoare, cum ar fi agricultura, industria alimentară, real estate etc.

 

Pico Group, fondat în anul 1974, una dintre cele mai mari companii multinaționale din Egipt și din Nordul Africii, desfășoară activități în agricultură, în domeniul petrol și gaze și echipamente industriale. Din 2013 grupul egiptean a intrat și pe piața din România, prin două companii care activează în domeniul valorificări rezervelor de hidrocarburi.

 

La întâlnire a participat și ES Mihai Stuparu, ambasadorul României în R.A. Egipt.

 

Ministrul Ilan Laufer este însoțit la Cairo de o misiune comercială organizată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și de Asociația Oamenilor de Afaceri din Egipt, la care participă companii românești din domeniile electricității, petrolului și gazului, agriculturii, construcțiilor de mașini, IT & C etc.

 

 

Informații de background

În primele 9 luni ale anului 2017, exporturile românești în Egipt au atins 378 mil. USD, fiind al 2-lea partener al României în Africa și Orientul Mijlociu.

 

Structura schimburilor comerciale este diversificată, România fiind unul dintre principalii furnizori de grâu ai Egiptului, cu 1,5 – 2,0 mil. tone pe an livrate în perioada 2013 – 2016.

 

Principalele produse românești exportate pe piața egipteană în anul 2016 și în primele 9 luni ale anului 2017 au fost: cerealele, lemnul şi articolele din lemn, produsele minerale,  echipamentele industriale, aparatele şi echipamentele electrice, etc.

Valoarea investițiilor egiptene directe în România este de 39 milioane USD.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content