IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Întâlnire ministrul Ilan Laufer – prim-ministrul R.A Egipt, Sherif Ismail

COMUNICAT DE PRESĂ

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul R.A Egipt au stabilit consolidarea dimensiunii economice dintre cele două țări, cu accent pe evoluția acesteia în perioada viitoare.

“Relaţiile comerciale tradiţionale dintre țările noastre precum și interesul crescut al firmelor româneşti pentru piaţa egipteană, relansarea, după șapte ani a Comitetul mixt România-Egipt, performanțele economiei românești din ultimele luni, demersurile guvernului României pentru susținerea investitorilor care vin cu proiecte viabile în țara noastră, cadrul legislativ atractiv, sunt tot atâtea argumente pentru atragerea capitalului egiptean”, a apreciat ministrul Ilan Laufer.

Ministrul român a prezentat rezultatele vizitei oficiale, în urma întâlnirilor avute cu mai mulți demnitari egipteni. Dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirilor ministrul Laufer a menționat accelerarea semnării memorandumurilor de înțelegere aflate încă în negociere (transport gaze naturale, servicii aeriene, cooperare intre autoritatile aeronautice, turism). Acestea completează cadrul de cooperare definit de cele 5 documente bilaterale deja semnate în domeniile: IMM, investiții, agricultură, resurse apa-irigații și cooperare între autoritățile portuare Constanța și Alexandria, rezultate ca urmare a desfășurării, la București, a Comitetului mixt de cooperare economică. Alte obiective comune definite pentru perioada urmatoare au fost: creșterea schimburilor comerciale bilaterale în mod echilibrat, precum și implicarea companiilor românești în realizarea proiectelor majore din Egipt (transport gaze naturale, energie electrică, transporturi cu deosebire cele feroviare, agricultură s.a.). Totodată, demnitarul român s-a referit la implementarea programelor Start-Up Nation și internaționalizare cât și la disponibilitatea pentru transferul experienței românești în dezvoltarea IMM-urilor și creșterea numărului de antreprenori din Egipt.

Prim-ministrul egiptean Sherif Ismail a prezentat elemente din procesul de reformă lansat recent de guvernul său, printre priorități numărându-se interesul pentru dezvoltarea cooperării economice și comerciale cu țările UE, dezvoltarea și stabilizarea sistemului IMM-urilor precum și restructurarea infrastructurii și creșterea competitivității industriei egiptene. În context, acesta a afirmat că guvernul egiptean este un susținător ferm al dezvoltării cooperării economice cu România, cu accent pe atingerea unui volum de un miliard USD în schimburile comerciale și dezvoltarea raporturilor economice româno-egiptene în cât mai multe domenii de interes reciproc, prin transfer de tehnologie și realizarea de cooperări în producție, în capacitățile industriale existente în Egipt.

Au fost enumerate domeniile de cooperare de interes major: infrastructura de transport, îndeosebi căi ferate și producția de vagoane, transportul hidrocarburilor,  producția de mașini agricole și tehnologii performante în agricultură.

Întrevederea dintre Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul R.A Egipt s-a desfășurat în contextul vizitei oficiale pe care demnitarul român o efectuează în această țară. La eveniment a fost prezent ES Mihai Stuparu, ambasadorul României în R.A. Egipt.
Biroul de presă al Ministerului pentru 

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content