IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Lucrările celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei Mixte România – Bavaria

COMUNICAT DE PRESĂ

Metodele de intensificare a sprijinului instituţional acordat mediilor de afaceri din România şi Bavaria pentru substanțializarea oportunităţilor de cooperare existente şi amplificarea schimburilor comerciale şi investiţionale reciproce s-au aflat pe agenda celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei Mixte Inter-Guvernamentale România – Bavaria, ce s-a desfășurat la București în perioada 21 – 22 noiembrie 2017.

 

Pe parcursul lucrărilor s-a analizat evoluţia relaţiilor bilaterale, identificându-se posibilități de colaborare în proiecte din domenii de interes comun, precum: economie, cooperare regională, transporturi (rutiere, navale, feroviare, aeriene), tehnologie, afaceri interne, agricultură, păduri, protecţia consumatorului, ştiinţă şi cercetare, protecţia mediului, sănătate, educaţie, afaceri sociale.

 

Comisia Mixtă Inter-Guvernamentală România – Bavaria este unul dintre instrumentele de bază ale consolidării dialogului instituțional în relațiile româno-germane. Reactivarea acesteia, după o întrerupere de 4 ani, a fost primită cu interes de partenerii de dialog, oferind prilejul unor analize de substanţă, într-o gamă variată de domenii, între specialiştii români şi cei bavarezi, precum şi ocazia demarării unui număr semnificativ de noi proiecte de interes reciproc. 

 

Comisia îşi va relua ritmicitatea, stabilindu-se ca următoarea sesiune să se desfăşoare în anul 2018, la Munchen.

 

Informații de background

 

  • Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 20,97% din totalul schimburilor comerciale ale României cu statele europene. Conform datelor statistice românești, în anul 2016 schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde euro (+12,39% față de 2015), din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) și 13,80 miliarde euro la import (+10,46). Germania se situează pe locul I între partenerii comerciali ai României și pe locul III în ceea ce privește capitalul investit.
  • Volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Bavaria a atins la finele anului 2016 cifra de 5,18 miliarde euro, exporturile românești înregistrând o creștere de 4,97% față de anul 2015 (de la 2,83 la 2,97 miliarde euro), iar importurile crescând cu 18% (de la 1,88 la 2,21 miliarde euro). În anul 2016, în relația cu landul Bavaria,  România a înregistrat un excedent de 761 mil. euro.  
  • În primul semestru din anul 2017, volumul schimburilor bilaterale cu Bavaria a fost de 2,87 miliarde euro, din care 1,64 miliarde euro exporturi româneşti şi 1,23 miliarde euro importuri din Bavaria (excedent de 41 milioane euro pentru România). 

 

 

 Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content