IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Secretarul de stat Adrian Dobre a promovat măsurile de susținere a mediului de afaceri român şi străin la Forumul economic de la Milano

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Forumul Economic “România – noi oportunități de afaceri și colaborare” a ocupat un loc important pe agenda vizitei de lucru pe care secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Adrian Marius Dobre, a efectuat-o la Milano, în zilele de 23 – 24 noiembrie a.c.

 

Secretarul de Stat Adrian Marius Dobre a prezentat, în acest cadru, climatul investițional din România, accentuând performanțele economice înregistrate și creșterea remarcabilă a  PIB în primele trei trimestre ale acestui an,  evidențiind avantajele competitive ale țării noastre ca destinație investiţională.

 

De asemenea, a expus programele iniţiate şi derulate de Ministerul  pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat, menite să încurajeze înființarea de companii, crearea de noi locuri de muncă, sprijinirea internaționalizării, modernizarea şi dezvoltarea firmelor, precum şi pachetul de măsuri conceput de guvern pentru îmbunătățirea întregului climat de afaceri din România.

 

Forumul – organizat de Biroul de Promovare Comercial-Economică al României şi Consulatul General al României la Milano, în colaborare cu autorităţile Regiunii Lombardia – se adresează în principal mediilor de afaceri din nordul Italiei, pentru mai buna valorificare a potenţialului de cooperare economică, investiţională şi comercială cu acestea. 

 

La eveniment au participat peste 80 de reprezentanți ai  companiilor italiene active în domeniile: bancar, energetic, agricol, IT&C, consultanță fiscală și legală, producție industrială, medical, interesate să investească în România, precum și reprezentanți ai marilor grupuri din Italia deja prezente în România (Pirelli, Unicredit, Banca Intesa Sanpaolo).

 

Demnitarul român s-a întâlnit, la Milano, şi cu reprezentanţi ai diasporei române stabilite în nordul Italiei, cărora le-a prezentat o paletă largă de argumente economice în favoarea revenirii în ţară ori iniţierii de afaceri în sau cu România.

 

Vizita a inclus, de asemenea, întrevederi cu vice-preşedintele Regiunii Lombardia, conducerile Institutului de Comerţ Exterior Milano, Asociației Intreprinzătorilor Lombarzi, federaţiei AICE – Unione Confcommercio Milano şi ale unor mari concerne italiene investitoare sau interesate să investească în România. 

 

 

Informații de background

Pe baza datelor MMACA, se estimează că în anul 2017 valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale va depăși 14 miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii zece ani.

Italia este al doilea partener comercial ala României, după Germania. 

La 31 august 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 9,5 miliarde euro (creștere cu 7,3% față de aceeași perioadă din 2016), din care exportul 4,6 miliarde euro (creștere cu 4,8%) și importul 4,9 miliarde euro (creștere 9,7%).

Prezența unei numeroase comunități românești în Italia (1.168.000 de cetățeni români înregistrați în Italia la 01.01.2016, conform I.N.S. Italia), a unui număr tot mai mare de societăți comerciale înregistrate de cetățenii români aflați Italia (peste 24.000 de societăți de capital și de persoane, 47.871 întreprinderi individuale) și a unei mari comunități de afaceri italiene în România (45.031 de companii la 30.09.2017 conform O.N.R.C.) conferă o dimensiune social-economică extrem de importantă acestei relații.

 

 

 

 

 

 

 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content