IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Întrevederea ministrului Ilan Laufer cu ministrul afacerilor externe din Irak

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 24 noiembrie 2017: Creșterea semnificativă a schimburilor comerciale bilaterale prin concretizarea oportunităților de interes real pentru mediile de afaceri din România și Irak a fost principala temă de discuție abordată de Ilan Laufer, ministrul  pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și dr. Ibrahim Al-Eshaiker Al-Jaafari, ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc astăzi.

Demnitarul român a apreciat reformele structurale inițiate de guvernul irakian, care, prin măsuri politice solide, vor asigura stabilitatea fiscală,  îmbunătățirea infrastructurii și furnizarea de servicii sociale de bază, cum ar fi electricitatea și transportul, consolidarea sectorului privat și promovarea unui climat favorabil investițiilor și cooperării, necesare asigurării unui progres economic sustenabil.

Avem o experiență solidă în implementarea unor măsuri și programe care susțin atât dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial modern, cum ar fi Start-Up Nation, cât și multiplicarea afacerilor autohtone și străine în economia românească. Suntem pregătiți să vă  împărtășim această expertiză în procesul complex, pe care l-ați început, de construire a unei economii de piață dinamice și competitive, inclusiv în procesul de reformare a mediului de afaceri și stabilizarea sistemului IMM-urilor. Apreciez prezența  din ce în ce mai activă a sectorului privat irakian în România, dar, există posibilitatea ca amprenta investițională a acestuia să crească și mai mult, a subliniat ministrul Laufer.

Totodată, ministrul Laufer a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine autoritățile irakiene să facă față crizei umanitare în procesul de stabilizare și reconstrucție a Irakului, bazând-se pe calitatea sa de membru responsabil al comunității internaționale, atât în ​​cadrul programului de asistență al Uniunii Europene, cât și în relațiile bilaterale. În acest context, partea irakiană a fost încurajată să continue și să consolideze acordul cu Fondul Monetar Internațional, precum și cooperarea cu Banca Mondială și alte entități internaționale relevante, pentru a atenua efectele crizei economice și pentru extinderea reformelor structurale.

Ministrul Ibrahim Al-Eshaiker Al-Jaafari, a apreciat deschiderea și dorința României de a colabora cu guvernul și mediul de afaceri din Irak la reconstrucția economiei irakiene, declarând că: “cifra de 160 milioane USD în schimburile noastre comerciale ne îndeamnă la intensificarea relațiilor bilaterale.  Mă bucură să văd în fruntea unui minister atât de important ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri un ministru tânăr care, prin forța și entuziasmul lui molipsește și influențează derularea susținută a parteneriatelor economice, comerciale și investiționale.

Totodată, s-a convenit concretizarea oportunităților de colaborare identificate în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei mixte pentru Cooperare Economică, Comercială și Tehnică de la București din martie 2014, care corespund abordărilor strategice ale actualului program guvernamental irakian (2014-2018) și organizarea următoarei sesiuni a comisiei mixte la Bagdad, în 2018. În acest sens, încheierea procedurilor de aprobare internă a noului Acord interguvernamental privind Cooperarea Economică, Tehnică și Științifică dintre România și Irak reprezintă un nou pas către consolidarea cooperării bilaterale, ministrul Laufer precizând că: “valoarea de 130  milioane USD, realizată anul trecut și nivelul de 160 milioane USD obținut la 30 septembrie 2017, ne dau toate motivele să fixăm ca țintă pentru finalul acestui an atingerea unei valori a schimburilor comerciale de 200 milioane USD.”

La discuții au participat E.S. Iacob Prada, ambasadorul României în Irak și E.S. Hussain Taha Hassan Sinjari, ambasadorul Republicii Irak în România.

 

Informații de background:

Până la 31 august 2017, în baza Acordului bilateral, a fost încasată suma de 426,5 mil. USD, reprezentând primele 18 tranșe din dobânda datorată de partea irakiană și 12 rate de capital. În septembrie 2017 urmau să fie achitate cea de-a 19-a tranșă din dobânda datorat, respectiv cea de-a 13–a rată de capital însă plata a fost efectuată doar parțial. Urmare a solicitării venite din partea Ministerului Finanțelor Publice (prin MAE), BPCE Bagdad a întocmit și transmis N.V. nr.1376 din 20.10.2017 prin care solicită primirea la Ministerul Finanțelor din Irak pentru clarificarea situației. La data prezentei partea irakiană nu a răspuns solicitării.

La 30 septembrie 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 159,428 mil. USD (în creștere cu 32.47 % față de aceeași perioadă din 2016 ), din care 56,70 mil. USD export românesc (creștere cu 8,1%) și 102.72 mil. USD import românesc (în creștere cu 51,31%).

 

 

 Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content