IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Deschiderea Târgului Național pentru Artizanat si Meșteșuguri 2017

NFORMARE DE PRESĂ

 

Târgul Național pentru Artizanat si Meșteșuguri 2017, dublu obiectiv: consolidarea comunității artizanilor și meșteșugarilor și redescoperirea identității naționale prin includerea modernismului în tradițiile străvechi.

 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat organizează în perioada 8 – 10 decembrie 2017, la Centrul Expozițional ROMEXPO București, Pavilion B1, Târgul Național pentru Artizanat si Meșteșuguri 2017.

 

La ceremonia de deschidere a Târgului, care a avut loc astăzi, au participat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Adrian-Marius Dobre, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Sorin Rosu-Mares, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Lucian Mâţu director executiv, Direcţia Produse şi Segmente Micro întreprinderi în BCR.

 

Astăzi am deschis cea de-a treia ediție națională a Târgului de Artizanat și Meșteșuguri.

Programul pentru susținerea artizanatului și meșteșugarilor este unul dintre programele cele mai frumoase derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Are cea mai mare încărcătură emoțională, pentru că are o misiune nobilă. Aceea de a susține cultura, arta, artizanatul, într-un cuvânt susține tradițiile românești, acele caracteristici care ne asigură identitatea ca popor. Avem ocazia unică să vedem aici, adunați într-un singur loc, meșteri populari, artizani și artiști români, toți uniți sub această cupolă a identității naționale pentru care Guvernul Român nu prisosește nici un efort de a o promova“, a declarat ministrul Ilan Laufer.

 

Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2017 face parte din programul multianual de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, parte integrantă a Săptămânii Europene a IMM-urilor 2017, o campanie de promovare a antreprenoriatului în Europa și de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, național și local.

 

Obiectivul general al acestei scheme de minimis îl constituie:

  • stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România,
  • consolidarea comunității micilor meșteșugari și artizani, care își desfășoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociațiilor ori al altor organizații, în localitățile rurale și urbane,
  • protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual în practicarea lor,
  • relansarea serviciilor și a produselor realizate de meșteșugari și artizani, în special a celor cu specific tradițional, inclusiv obiecte de artă populară și artizanat și promovarea acestor produse și servicii pe piețele naționale și internaționale.

 

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul 2017 este de 890.000 lei.

 

Participarea meșterilor și artizanilor la târg este gratuită, prin schema de minimis, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat asigurând:

  • cheltuielile de transport pentru reprezentanții beneficiarilor și pentru produsele acestora, în valoare de cel mult 2000 lei pentru târg,
  • cheltuielile de cazare pe perioada desfășurării evenimentului, în cuantum de maximum 1600 lei/beneficiar pentru patru nopți de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană,
  • chiria spațiului de expunere.

 

În cadrul târgului, beneficiarii expun și pot vinde produsele și, totodată, au ocazia să organizeze, la standurile proprii,  ateliere de lucru pentru vizitatorii interesați.

 

În cadrul atelierelor de lucru, artizanii și meșteșugarii pot demonstra cum obțin produse precum: ii, covoare, ouă încondeiate, produse de olărit, icoane, ceramică tradițională și decorativă, produse brodate, bijuterii, păpusi folclorice, articole din sticlă sau lemn, mic mobilier artizanal.

 

Intrarea vizitatorilor este liberă.

 

Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2017 își va ține porțile deschise pentru vizitatori, astfel:

  • vineri, 8 decembrie – orele 12:00-19:00 
  • sâmbătă, 9 decembrie – orele 10:00-19:00
  • duminică, 10 decembrie – orele 10:00–18:00.

 

 

 

 

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content