IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă

Noi proiecte de cooperare între România și Turcia

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Fatih Memet, ministrul adjunct al Economiei din Turcia au agreat inițierea unor noi proiecte de cooperare economică și investiții reciproce, precum și pentru dezvoltarea comerțului bilateral între România și Turcia în cadrul unei întrevederi avută luni, 11 decembrie, la Buenos Aires, Argentina, în marja Conferinței ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului, care se desfășoară în perioada 10-13 decembrie 2017.

Cei doi demnitari au apreciat nivelul crescut al schimburilor comerciale bilaterale, Turcia fiind cel mai important partener comercial non UE şi al şaselea partener global al României.

Am avut o discuție bună cu domnul Fatih Memet pe tema îmbunătățirii cooperării între cele două medii de afaceri. I-am solicitat în acest sens sprijinul pentru încheierea unui acord pe problematica tranzitului de mărfuri şi a restricțiilor la exporturile româneşti pe piața turcească, în special pentru animale vii. Am primit asigurări că acest acord va fi finalizat până la următoarea sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale, ce va avea loc în prima parte a anului viitor“, a declarat ministrul Laufer.

Cooperarea economică între comunitățile de afaceri turcă și română se poate dezvolta prin derularea în comun a unor proiecte din sectoare precum petrol și gaze, hidrocentrale, echipament rulant, tehnologia informațiilor și comunicațiilor sau inovare și cercetare.

Susținem promovarea contactelor directe dintre comunitățile de business română şi turcă, prin participarea la misiuni economice, târguri , expoziții, seminarii şi forumuri de afaceri. Folosirea platformelor moderne de comunicare pe internet, care reduc costurile, facilitează negocierile între firme și dinamizează relaţiile dintre asociaţiile profesionale şi între camerele de comerţ din cele două ţări. Ministerul pentru Mediul de Afaceri rămâne un partener implicat pentru antreprenorii care vor să își aducă amprenta investițională în economia românească“, a spus ministrul Ilan Laufer.

A fost, totodată, convenită organizarea succesivă a Comisei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi a reuniunii bilaterale a mediului de afaceri (Jetro).

În dialogul dintre cele două țări factorii favorizanți, precum poziția geografică strategică şi de proximitate la Marea Neagră, practicile de afaceri și etică culturală similare cu spațiul balcanic, implicarea substanțială a investitorilor turci în economia românească, sunt argumente pentru dezvoltarea relațiilor economice şi comerciale bilaterale.

Demnitarul turc, şi-a manifestat, în acest context, interesul pentru organizarea în prima parte a anului viitor a celei de a XXVII-a reuniune a Comisei mixte interguvernamentale de cooperare economică, precum şi aprofundarea discuțiilor de la Bruxelles pe tematica modernizării uniunii vamale, solicitând sprijin, în acest sens.

* * * *

La sfârşitul anului 2016, volumul schimburilor comerciale totalizau 4,3 mld EUR, în scădere cu 1,3% faţă de anul precedent. Soldul balanţei este în favoarea Turciei cu 735 mil EUR. În primele trei trimestre ale anului 2017, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 3,995 mld EUR, din care export românesc 1,658 mld EUR, în creștere cu 13%, iar importul din Turcia a fost de 2,336 mld EUR, în creștere cu 11,8%. Soldul balanței comerciale de 677 mil EUR se menține în favorare Turciei.

Structura schimburilor comerciale între România și Turcia este diversificată şi include: produse metalurgice, echipamente, maşini şi aparate electrice, autovehicule şi piese de schimb, mase plastice, cauciuc, produse vegetale-cereale, produse chimice, materiale textile şi confecţii, mobilă, produse alimentare, etc.

Capitalul social al firmelor turceşti înregistrate în România era la 30.09.2017 de 543 mil EUR, ocupând locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor, reprezentând 1,27% din totalul capitalului subscris de investitorii străini şi un numar de 15 mii societăţi comerciale înregistrate.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content