IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Colaborare româno-germană în învățământ dual

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ștefan – Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a avut discuții, la București, privind implementarea și extinderea în sistemul românesc a modelului german de învățământ dual, precum și intensificarea colaborării româno-germane în diverse domenii de activitate, cu E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.

În cadrul întâlnirii, a fost reiterată prioritatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ca punct de contact tip “one-stop-shop”, de a încuraja întreprinzătorii germani să realizeze investiții în țara noastră, să intensifice schimburile comerciale și să încerce identificarea de noi proiecte comune.

Comunitatea numeroasă de oameni de afaceri care se află astăzi în România este un semnal puternic pentru potențialul intensificării prezenței investiționale germane în domenii importante, cum ar fi: transporturi, agricultură, dezvoltarea regională, cercetare-inovare, turism, mediu. Rog să transmiteți investitorilor germani să îi contacteze pe experții direcției InvestRomania, care vor pune la dispoziție permanent informații privind diversele oportunități investiționale, facilități și stimulente pe care România le promovează. Încurajăm folosirea facilităților logistice și fiscale pe care autoritățile locale și parcurile industriale din țara noastră le oferă“, a declarat ministrul Ștefan – Radu OPREA.

Ministrul Oprea a prezentat măsurile adoptate de Guvernul Român pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, care se bucură acum de o relaxare fiscală, dar și de adoptarea unei serii de măsuri legislative cum ar fi Legea prevenirii, Programul Start-up Nation, Legea Parteneriatului Public-Privat etc. Totodată, vor fi identificate zonele în care poate fi implementată expertiza germană în aplicarea unor programe de promovare și sprijinire a IMM-urilor, dar și utilizarea clusterelor, ca instrumente de promovare a noilor tehnologii în sectoarele economice importante.

Diplomatul german a subliniat, la rândul său, importanța cooperării economice pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, Germania fiind, în continuare, cel mai important partener comercial al României. Scopul principal al întrevederii a fost, potrivit ambasadorului, de a explora posibilitatea firmelor germane de a identifica parteneri români noi în dezvoltarea unor capacități de producție noi sau de a prelua unele existente. Cord Meier-Klodt a transmis intenția reală a unor firme importante germane ca, în viitorul apropiat, să își relocheze producția sau să realizeze investiții de tip “greenfield” în România.

Un alt subiect de discuție s-a referit la posibilitatea cooperării cu experții Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România) și realizarea unui “task force” împreuna cu experti ai ministerului în vederea impulsionarii realizarii unor acțiuni comune, menite să ducă la creșterea schimburilor comerciale dintre cele două state și atragerea de noi investitii germane în România.

Cei doi oficiali au convenit o cooperare strânsă pentru găsirea de soluţii la aspectele semnalate şi promovarea investițiilor a unui climat investiţional favorabil în România.

 

Elemente de context/background

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 23% din totalul schimburilor comerciale ale României.

Conform estimărilor, în anul 2017 schimburile comerciale bilaterale se vor apropia de 30 miliarde euro (+13% față de 2016), din care cca. 14,7 miliarde euro exporturi românești.

La sfârșitul anului 2017, Germania ocupa locul al III-lea în ceea ce privește capitalul investit în România (4,6 miliarde € și 22.105 firme avand capital german).

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content