IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Participarea ministrului Ștefan-Radu Oprea la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerț

 

INFORMARE  DE PRESĂ

 

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat reprezintă România la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerț, organizată astăzi, 27 februarie 2018, de către Președinția Bulgară a Consiliului Uniunii Europene, la Sofia, Bulgaria. La reuniune participă miniștrii de resort din cele 28 state membre, comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Robert Azevêdo și președintele Comisiei pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European, Bernd Lange.

Pe agenda reuniunii se află subiecte de interes actual privind comerțul internațional, precum activitatea Organizației Mondiale a Comerțului după cea de-a 11-a Conferinţă Ministeriale a Organizaţiei Mondiale din decembrie 2017 și situaţia negocierilor comerciale vizând încheierea de Acorduri de Comerţ Liber UE-Mexic şi UE-MERCOSUR.

„România reiterează sprijinul pentru sistemul comercial multilateral și consideră că Uniunea Europeană trebuie să asigure leadership-ul în ce privește re-configurarea agendei de negocieri a Organizației Mondiale a Comerțului cu scopul modernizării reglementărilor multilaterale în materie de comerț și restabilirii credibilității și sustenabilității sistemului comercial multilateral”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea

De asemenea, România consideră esențială angajarea activă a membrilor Organizației Mondiale a Comerțului în dezbaterile privind viitorul organizației pentru a asigura avansarea procesului de reglementare în materie de comerț la nivel multilateral.

În contextul stadiului avansat al negocierilor privind încheierea de Acorduri de Comerţ Liber UE-Mexic şi UE-MERCOSUR, România susține agenda cuprinzătoare și ambițioasă privind comerțul a Uniunii Europene, aceasta fiind extrem de relevantă în climatul comercial recent. Promovarea comerțului deschis, bazat pe reguli, combinat cu standardele înalte promovate de către Uniunea Europeană sunt în beneficiul cetățenilor și companiilor europene, concluzionarea acordurilor recente dintre UE și Japonia, respectiv Canada, fiind emblematice în acest sens.

În privința partenerilor comerciali din America Latina, suntem în favoarea accelerării procesului de negocieri atât cu Mexic cât și cu MERCOSUR, cu scopul atingerii acordului politic pentru concluzionarea unor Acorduri de Comerț Liber echilibrate și ambițioase”, a declarat referitor la acest subiect ministrul Radu-Ștefan Oprea.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content