IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

România și Albania – acțiuni comune pentru dezvoltarea spațiului de afaceri regional

INFORMARE DE PRESĂ

 

 

Adrian Marius Dobre, secretar de stat, coordonator al domeniului comerț exterior și  E.S. Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania la Bucureşti au analizat, ieri, modalitățile de substanțializare a potențialului de cooperare dintre România şi Albania, agreându-se acțiuni care vor fi realizate pe parcursul acestui an, menite să dezvolte și să concretizeze relațiile economice bilaterale.

Secretarul de stat Adrian Dobre a subliniat importanţa pe care o va avea organizarea celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Albania, principal instrument interguvernamental de cooperare, precizând că: “este un bun moment de oportunitate în cadrul relaţiei bilaterale, vom putea identifica noi paliere de acţiune, care vor genera plus valoare parteneriatului dintre România și Albania. Numai printr-o abordare pro-activă, de interes comun, vom impulsiona dezvoltarea spaţiului de afaceri al Balcanilor de Vest, care vă contribui la consolidarea economică regională”.

În context s-a discutat despre importanța organizării, în corelare cu viitoarea sesiune a Comisiei Mixte de la Tirana, a unei Misiuni Economice dedicate oamenilor de afaceri români care sunt interesaţi să se extindă pe piaţa albaneză, dar şi de posibilităţile pe care aceasta le oferă în contextul regional balcanic.

Diplomatul albanez a subliniat accentul pe care ţara sa îl pune pe dezvoltarea industriei turistice, Albania făcând, în ultimii ani, paşi semnificativi în sensul dezvoltării acestui sector și a expus intenţia de organizare, în acest an, la Bucureşti, a unui Business Forum care să reunească reprezentanţii semnificativi ai mediilor de afaceri din cele două ţări. Demnitarul român a primit această propunere cu mare interes și l-a asigurat pe E.S. ambasadorul Tepelena de întreaga deschidere şi cooperare a părții române pentru organizarea cu succes a acestui eveniment.

 

Informații de background

La data de 31.12.2017volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Albania a fost de 123.45 milioane EURO, din careexportul a fost de 87.176 milioane EURO și importul de 36.275 milioane EURO.

Față de aceeași perioadă a anului anterior, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 47,97%, din care exportul a crescut cu 52,67%, iar importul a crescut cu 37,78%.

 

Principalele produse românești exportate pe piața albaneză au fost:

Produse minerale – 32,6%

Produse ale industriei chimice şi conexe – 16,9%

Materii textile şi art. din acestea – 16,5%

Mașini, aparate, echipamente electrice – 7,8%

Produse alimentare, băuturi, tutun – 5,9%

Metale comune şi articole metalice – 5,3%

Animale vii şi produse ale regnului animal 4,6%

Mase plastice, articole, cauciuc – 2,3%

La import, ponderea principalelor grupe este următoarea:

Materii textile şi art. din acestea – 41,1%

Produse ale regnului vegetal – 19,7%

Încălțăminte, pălării, umbrele, bastoane – 15,1%

Mobilă, articole de interior şi sportive – 9,3%

Produse alimentare, băuturi, tutun – 5,9%

Animale vii şi produse ale regnului animal – 3,2%

Mașini, aparate, echipamente electrice – 3,0%

 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content