IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Ștefan-Radu Oprea cu ambasadorul Statului Qatar

 

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ștefan Radu OPREA, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a avut, astăzi, o întrevedere cu E.S. Abdulla Nasser A. Alhemaidi, ambasadorul Statului Qatar în România, axată pe necesitatea intensificării demersurilor comune pentru fructificarea oportunităților economice și comerciale existente în relația bilaterală, în avantajul ambelor țări.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat modalitățile de creștere și diversificare a schimburilor comerciale bilaterale, posibilitățile de implicare a companiilor din cele două țări în proiecte economice comune, precum și oportunitățile oferite de România investitorilor din Statul Qatar.

Ministrul Oprea l-a asigurat pe E.S. Abdulla Nasser A. Alhemaidi  de continuitatea proiectelor comune, precum și a interesului pentru dezvoltarea permanentă a relațiilor comerciale ale României cu alte țări, precizând că: “România este o destinație de investiții atractivă, care se bucură de o poziționare strategică ce poate fi folosită ca poartă de acces pe piața Uniunii Europene. Este foarte important să susținem consolidarea relațiilor B2B între companiile din țările noastre pentru că ne dorim o prezență mult mai activă în România a mediilor străine de business, inclusiv a oamenilor de afaceri qataratezi”.

În context, au fost analizate o serie de oportunități de investiții și încheiere a unor parteneriate în România în domenii precum agricultură, turism, IT&C, petrochimie, industria de apărare și aviație etc., apreciindu-se, totodată, cooperarea sectorială, pe zona turismului, unde în următoarea perioadă se va semna un  Memorandum de Înțelegere.

Ambasadorul Statului Qatar, evocând  vizita în România, în octombrie 2017 a delegației Băncii de Dezvoltare a Qatarului, a reafirmat dorința investitorilor qatarezi de a extinde investițiile și în economia românească, menționând că Fondul suveran de investiții din Qatar (Qatar Investment Authority) are capital de peste 300 miliarde USD.

* * * *

Statul Qatar este un partener comercial important al României în zona Golfului Persic. În anul 2017, schimburile comerciale româno – qatareze au totalizat 28,75 milioane USD, din care 25,42 milioane USD exporturi românești. Soldul balanței comerciale se menține favorabil României, cu un excedent de 22,96 milioane USD la 31 decembrie 2017.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content