IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Oportunități de creștere a amprentei investiționale a mediului de afaceri olandez în România

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ștefan – Radu OPREA, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, a discutat astăzi cu E.S. Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, modalităţi de echilibrare a balanţei comerciale între cele două ţări prin stimularea exporturilor româneşti către Olanda, precum şi prin încurajarea întreprinzătorilor olandezi de a realiza noi investiții în România.

Ministrul român a subliniat că există, în continuare, un potenţial semnificativ de dezvoltare a relaţiilor economice bilaterale, generat şi de recentele măsuri implementate de Guvern pentru sprijinirea antreprenorilor şi îmbunătăţirea climatului de afaceri şi a solicitat sprijinul diplomatului olandez în demararea unei serii de întâlniri bilaterale în vederea identificării de proiecte de cooperare şi investiții pentru care companiile olandeze şi-au manifestat interesul.

Ministrul Oprea a menţionat, în acest context, rolul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care “trebuie considerat de către investitori un punct de contact de tip “one-stop-shop”. Îi invit pe întreprinzătorii olandezi să solicite informații despre oportunitățile de afaceri și caracteristicile economice regionale, să realizeze noi investiții în România și să deruleze afaceri care să fie folosite ca exemple de bună practică. Avem realizări frumoase, dar putem să ducem colaborarea instituțională pe noi paliere, astfel încât economiile noastre să crească prin investițiile bilaterale.”

Totodată, ministrul Oprea și-a manifestat interesul pentru un dialog structurat cu instituţiile olandeze, prin instituirea unui mecanism de consultări bilaterale pe teme economice, propunând explorarea oportunităților de afaceri din întreaga țară, cu utilizarea sprijinului camerelor de comerț și asociațiilor profesionale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat fiind pregătit să se alăture şi să contribuie la realizarea unor acţiuni eficiente.

Un aspect important, pentru care ambele părţi şi-au arătat susţinerea, a fost cooperarea mediului de afaceri cu cel universitar din România, care poate contribui la o mai bună pregătire a absolvenţilor de învăţământ superior şi la aplicarea în practică a cunoştinţelor teoretice dobândite de aceştia.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate, de asemenea, amănunte referitoare la posibilitatea preluării expertizei olandeze în materie de programe destinate IMM-urilor, schimbul de informaţii pe teme de actualitate, cum ar fi Brexit sau digitalizare, dar şi la cooperarea în perspectiva preluării, de către România, a Preşedinţiei UE, aspecte importante ale relațiilor economice româno-olandeze.

Olanda este unul din principalii parteneri comerciali ai României (locul 8, cu aprox.4,7 miliarde euro schimburi comerciale bilaterale estimate în anul 2017).
La 31.11.2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale ale României cu Olanda s-a ridicat la 4,3 miliarde euro (+9,8% față de perioada similară din 2016). Raportate la 11 luni 2016, exporturile au crescut cu 10,7% atingând 1,5 miliarde euro (+145 mil. Euro) iar importurile într-un ritm mai lent de 9,4%, situându-se la 2,8 miliarde euro (+240 mil Euro).

Olanda se situează, de mulţi ani, pe primul loc in randul investitorilor straini din tara noastra, cu peste 9 miliarde euro capital social subscris intr-un numar de peste 5100 societati comerciale.

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content