IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Ștefan – Radu Oprea cu ambasadorul Statului Israel, Tamar Samash

INFORMARE DE PRESĂ

Ștefan – Radu OPREA, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit, astăzi, vizita E.S. doamna Tamar SAMASH, Ambasadorul Statului Israel în România.

Modalitățile de creștere și diversificare a schimburilor comerciale bilaterale, posibilitățile de implicare a companiilor din cele două țări în proiecte economice comune, precum și oportunitățile oferite de România investitorilor din Statul Israel s-au aflat în atenția celor doi oficiali. Cu această ocazie au fost apreciate relațiile foarte bune dintre cele două țări, fiind evidențiată necesitatea intensificării demersurilor comune pentru fructificarea oportunităților economice și comerciale existente în relația bilaterală, în avantajul ambelor părți.

Avem interese comune în diverse sectoare de activitate și ne dorim ca oamenii de afaceri israelieni să aibă o prezență mult mai activă în România. Susținem consolidarea relațiilor B2B între mediile de afaceri din cele două țări care vor asigura dezvoltarea relațiilor economice și continuarea proiectelor începute cu partenerii israelieni. Organizarea primei sesiuni a Comisiei Mixte economice româno-israeliene este o bună oportunitate de stabilire a principalelor direcții de colaborare și echilibrare a balanței comerciale și așteptăm propunerea părții israeliene pentru proiectele ce vor fi discutate cu această ocazie“, a declarat ministrul Oprea.

În context, ministrul Ștefan Radu Oprea a menționat disponibilitatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat de a oferi asistență investitorilor israelieni, atât pentru deschiderea de birouri de reprezentare, cât și pentru realizarea de obiective complexe, prin furnizarea gratuită de consultanță și informații despre cadrul legislativ, costuri, taxe, infrastructură etc., în sistemul „one stop shop”.

De asemenea, ministrul pentru Mediul de Afaceri a amintit, în dialogul cu diplomatul israelian, despre finalizarea, la sfârșitul primului semestru al anului curent, a Legii parteneriatului public privat, dar și despre existența unui cadru legislativ deja în vigoare, care sprijină investitorii străini, una dintre componentele acestuia fiind Legea concesiunii.

Ambasadorul israelian a apreciat valoarea semnificativă a schimburilor comerciale bilaterale (peste 500 milioane USD anual) și a exprimat dorința părții israeliene pentru o echilibrare a balanței comerciale, net favorabilă României. A menționat, în context, că firmele israeliene sunt interesate să dezvolte proiecte de cooperare în domeniile cercetării-dezvoltării, agriculturii, securității cibernetice (sector în care Israelul ocupă un loc de primă mărime la nivel global) și sănătății, pornind de la expertiza israeliană de înalt nivel în aceste domenii.

Totodată, a apreciat că investitorii israelieni sunt interesați în realizarea de noi investiții și în dezvoltarea proiectelor începute în România, urmărind cu interes adoptarea legii parteneriatului public-privat în țara noastră.

Informații de background

Statul Israel este al doilea partener comercial al României în Orientul Mijlociu în topul volumului comerțului bilateral. În anul 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 564,9 milioane USD, din care 416 milioane USD export românesc. Soldul balanței comerciale se menține favorabil României, cu un excedent de 267 milioane USD la 31 decembrie 2017.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content