IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Reuniunea Consiliului de Export

COMUNICAT DE PRESĂ

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat și Adrian Marius Dobre, secretarul de stat coordonator al departamentului comerț exterior au prezidat astăzi, alături de Mihai Ionescu, președinte al ANEIR, reuniunea Consiliului de Export.

Ministrul Oprea a apreciat parteneriatul corect și activ cu membrii Consiliului de Export, menționând că : “viziunea ministerului asupra activității de comerț exterior cuprinde priorități și zone țintă de acțiune. Vom putea îndeplini politicile publice în acest domeniu, vom putea aloca resurse pentru dezvoltare, direcționând efortul către un scop precis, cu rezultate  palpabile, cuantificabile, cu indicatori cantitativi și calitativi. Vrem să creștem eficiența, dar și  eficacitatea comerțului exterior, iar măsuri precum  simplificarea procedurii pentru participarea firmelor românești la târgurile internaționale sau Legea parteneriatului public-privat, aflată în dezbatere la Camera Deputaților vor susține substanțial aceste lucruri.”

În context, ministrul Oprea și-a exprimat preocuparea pentru asigurarea unei resurse umane de calitate în domeniul comerțului exterior, invocând parteneriatele cu Academia de Studii Economice și Universitatea Româno-Americană, în urma cărora absolvenții să poată face parte dintr-un centru de excelență atât pentru rețeaua de consilieri economici, cât și pentru întreaga activitate de comerț exterior.

“Participarea studenților la stagii de practică și internship, în timpul cărora își vor aduce contribuția la elaborarea politicilor și strategiilor comerciale românești va fi un câștig care ne va permite să ne  concentrăm pe reducerea deficitului la export, în zone unde este posibilă recâștigarea piețelor, unde produsele sunt apreciate, fără să pierdem din vedere menținerea pe piața unică a UE a produselor calitative românești dar și dezvoltarea piețelor non UE”, a precizat secretarul de stat Adrian Marius Dobre, care a analizat, împreună cu participanții datele comparative ale activității de comerț exterior în anii 2016 și 2017.

Din analiză a rezultat că primele 100 de firme exportatoare au realizat în anul 2017 cca. 50% din totalul exportului României față de  cca. 70% din valoarea totală a importului țării, realizat de primele 1000 de firme importatoare. Acest lucru demonstrează că există potențial neutilizat de a valorifica produsele romanești la export, susținând toate categoriile de exportatori.

Pe agenda reuniunii s-au regăsit subiecte precum modalitățile de dezvoltare a activității de comerț exterior, altele decât Programul Național de Promovare a Exportului, gestionat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic din cadrul MAE, George Ciamba, apreciind că este de la sine înțeles ca  activitatea diplomatică să fie dublată de zona economică, pentru a avea un grad mai mare de eficiență.

În context, Sorin Dimitriu, președintele CCI București, a prezentat posibilitățile de participare ale IMM-urilor la misiunile economice din Asia, în perioada 2018-2019,  prin accesarea fondurilor UE incluse în programul Gateway Business Avenues iar Daniela Marin, reprezentant BERD, s-a referit la consultanța pe care această instituție o poate oferi IMM-urilor interesate de creșterea competitivității, prin programul Advice for small businesses.

Prezent în calitate de invitat de onoare al reuniunii de astăzi, consilierul economic și comercial al Ambasadei R.P Chineze, Guan Gang a prezentat primul târg mondial de import, care se va desfășura la Shanghai, în perioada 5-10 noiembrie 2018, invitând firmele românești să participe, atât ca expozanți cât și la forumurile de afaceri și celelalte evenimente care vor promova un comerț internațional deschis globalizării.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content