IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Lucrările comisiei inter-guvernamentale româno-turkmene

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Relațiile economice și comerciale româno-turkmene pot înregistra rezultate superioare, existând potențial de valorificare a oportunităților de afaceri prin acțiuni concrete, au convenit ieri, la Ashgabat, Ştefan Radu Oprea, ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat şi Batyr Bazarov, ministrul finanțelor și economiei din Turkmenistan.

Ministrul Oprea și ministrul Bazarov au condus lucrările celei de-a VII-a sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale româno-turkmene de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, în cadrul căreia după o prezentare detaliată a evoluţiilor economiilor României şi Turkmenistanului, în urma analizei stadiului colaborării bilaterale de la ultima sesiune a Comisiei mixte până în prezent au fost adoptate măsuri cu aplicabilitate imediată, de dezvoltare și amplificare a relaţiilor bilaterale, atât la nivel guvernamental cât și între mediile de business  român și turkmen.

Printre acaestea se regăsesc demersurile de încurajare şi sprijinire a implicării active a companiilor româneşti şi turkmene în proiecte bilaterale de interes major în domeniile energiei, infrastructurii, transporturilor, IT, agriculturii.

Lucrările sesiunii Comisiei mixte inter-guvernamentale s-au finalizat prin semnarea, de către co-președinții acesteia, ministrul Oprea și ministrul Bazarov, a Protocolului care stabilește principalele direcţii de colaborare viitoare, dar și a Memorandumului de înţelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Finanțelor și Economiei din Turkmenistan cu privire la colaborarea în domeniul economic.

În marja acestei sesiuni a Comisiei mixte inter-guvernamentale demnitarul român a avut o serie de întrevederi cu membri ai guvernului și mediului de afaceri turkmen, printre care Gochmyrat Myradov, vice președinte al Cabinetului de Miniștri, Vepa Hajiev, vice ministru al afacerilor externe şi Aleksandr Dadaev, președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Turkmenistan.

În cadrul întrevederilor a fost subliniată importanța convorbirilor bilaterale la nivel
înalt pentru îmbunătățirea cadrului instituțional de colaborare în beneficiul mediilor de afaceri. A fost exprimată, totodată, determinarea comună de dezvoltare şi diversificare a relaţiilor economice şi  comerciale între România și Turkmenistan, cu atât mai  mult cu cât cele două țări dispun, pe de o parte de medii de business aflate în plină expansiune economică, iar pe de altă parte de poziții geostrategige care le fac deosebit de atractive pentru dezvoltarea de afaceri în domenii de interes comun.

Informații de background

România și Turkmenistanul au o relație specială cu valențe strategice, construită pe platforma unei cooperări în domeniul energetic. Poziția sa geostrategică, în proximitatea coridoarelor de transport Est-Vest și Nord-Sud, îi conferă Turkmenistanului posibilitatea de a deveni un actor important în extinderea rutelor de transport de mărfuri între Asia și Europa, România având la rândul său interese concrete legate de participarea la acestea.

Turkmenistanul este în prezent al doilea partener  economic și comercial al României în Asia Centrală.  

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content