IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Colaborarea instituțională româno-portugheză

INFORMARE DE PRESĂ

 

Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat coordonator al departamentului comerț exterior s-a aflat, în perioada  17-20 aprilie a.c., în Portugalia, pentru a consolida dialogul instituțional și de afaceri cu partenerii europeni, prin adoptarea unor măsuri concrete de acțiune comună, benefice dezvoltării mediilor de business român și portughez.

În acest sens, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea antreprenoriatului și cooperare economică și corporativă dintre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat din România și Ministerul Economiei din Portugalia. Documentul  va facilita aprofundarea colaborării instituționale româno-portugheze, cu accent pe programele de susținere a start-up-urilor.

Agenda vizitei demnitarului român a inclus întrevederi bilaterale la Lisabona cu Paulo Alexandre Ferreira, vice-ministru și secretar de stat pentru comerț exterior în cadrul Ministerului Economiei, Eurico Brilhante Dias, secretar de stat pentru internaționalizare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Antonio Carlos Silva, vice-președinte al Agenției Portugheze pentru Comerț Exterior și Investiții Străine (AICEP).

Secretarul de stat Voicilă a prezentat performanțele economice ale României, măsurile şi programele implementate de guvernul român pentru crearea unui climat de afaceri favorabil, precum și oportunitățile de amplificare a cooperării economice româno-portugheze în cadrul Forumului de afaceri multisectorial româno-portughez, organizat de Ambasada României în Republica Portugheza / BPCE Lisabona la Porto,  în parteneriat cu AEP – Asociația Antreprenoriala Portugheza, Camera de Comert si Industrie Porto, ACP – Asociația Comerciala Porto şi AICEP.

La acest eveniment, la care a fost prezent și primarul orașului Porto, Rui Moreira, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timiș a participat cu o delegație de 20 oameni de afaceri, care au avut peste 110 întâlniri cu cele 52 companii  portugheze prezente la forum.

În marja vizitei în Portugalia, secretarul de stat Gabriela Mihaela Voicilă a avut, de asemenea, întâlniri cu oameni de afaceri români din Nordul, Centrul si Sudul Portugaliei, pe parcursul cărora a prezentat programele guvernamentale care vizează susținerea mediului de afaceri din România şi a pledat pentru revenirea acestora în ţară sau iniţierea de proiecte cu România.

 

Informaţii de background

La 31 decembrie  2017 volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Portugalia a fost de aproximativ 680 milioane de euro (în creștere cu 12,14%), din care exportul 300 milioane de euro (în creștere cu 35,08%), iar importul 380 milioane de euro (în scadere cu 1,21%,). Soldul balantei comerciale a fost de -77,29 milioane euro (favorabil partii portugheze). 

La nivelul lunii februarie 2018, Portugalia  s-a situat pe locul 23 în rândul ţărilor cu investiţii străine în România, cu un capital investit de 252,2 milioane euro  şi un număr de 600 societăţi comerciale cu participare de capital portughez. 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content