IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Oprea cu Lucia Puttrich, ministru pentru afaceri federale și europene în guvernul Landului Hessa din Germania

INFORMARE DE PRESĂ

 

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a avut astăzi, la București, discuții privind intensificarea relațiilor economice româno-germane, cu doamna Lucia Puttrich, ministru pentru afaceri federale și europene în guvernul Landului Hessa din Germania.

Cei doi demnitari au convenit că, pentru stimularea cooperării între comunitățile de afaceri, a sosit momentul creării unui cadru instituțional adecvat, respectiv constituirea unei Comisiei Mixte Guvernamentale România-Hessa.

În acest sens, au fost agreate domeniile prioritare de cooperare pe care cele două părți doresc să le aprofundeze, între care: colaborare la nivelul IMM-urilor, cu accent pe digitalizare și realizarea de clustere; contacte între mediile universitare şi institutele de cercetare; contacte la nivelul camerelor de comerț, dar şi alte modalități de interconectare a mediilor de afaceri din România şi landul Hessa; oportunități de investiții şi colaborare între instituțiile de promovare a acestora; schimb de experiență şi bune practici în domenii de interes pentru administrația publică şi mediul antreprenorial – în special pentru tinerii întreprinzători; economia circulară; protecția mediului; inteligența artificială; electromobilitate; mecatronică; alte domenii, precum cultura, sport etc.

Totodată, s-a subliniat importanța implementării și extinderii în sistemul românesc a modelului german de învățământ dual, în acest sens Lucia Puttrich sugerând că o cooperare cu Camerele de Meșteșugari din Hessa ar fi relevantă, având în vedere experiența internaționala a acestora.

În cadrul întrevederii a fost reiterată prioritatea pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat o acordă stimulării întreprinzătorilor români şi germani pentru realizarea de investiții reciproce, implementarea de noi proiecte complexe, intensificarea şi diversificarea schimburilor comerciale bilaterale. În acest scop, ministrul Oprea a propus şi organizarea unui forum de afaceri cu prilejul primei sesiuni a comisiei mixte.

Ministrul Puttrich a menționat că schimbul de funcționari publici dintre administrația landului Hessa şi cea din România ar fi de un real folos, precizând că ministerele landului german sunt pregătite să primească imediat funcționari publici români. Ministrul Oprea a primit cu interes acest proiect, propunând, într-o primă etapă, un schimb de echipe de funcționari din domeniul promovării investițiilor străine şi comerțului exterior.

Ministrul Oprea a prezentat şi preocuparea constantă a actualului Guvern al României pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, reflectată în paleta largă de măsuri, programe şi proiecte legislative inițiate pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial şi susținerea companiilor.

 

Elemente de context/background

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de aproximativ 23% din totalul exporturilor României. În anul 2017 schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi  românești (+16,5% față de 2016).

La finele anului 2017 volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Hessa a fost de 1,484 miliarde euro, din care export românesc în valoare de 802 milioane și import în sumă de 682 milioane euro (creștere cu 26,83 milioane euro față de anul 2016).

Din punct de vedere investiţional, Germania se plasează în prezent pe locul III, cu un capital social investit (investiţii directe la nivelul lunii februarie 2018) de 4,75 miliarde euro şi un număr de 22.187 firme investitoare.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content